Matbloggen,  Vardagsfilosoferande

Den lyckliga dieten

Jag är verkligen ingen förespråkare av dieter – jag tror på individanpassad kosthållning snarare än generella riktlinjer och strikta begränsningar. Jag har varit vegetarian i ganska exakt halva mitt liv, och det är en sån självklar del av mitt liv att jag inte ens reflekterar över det. Men bortsett från att jag utesluter kött går i princip hela min kosthållning ut på att lyssna på min kropp.

På senaste tiden har jag dragit ner ganska drastiskt på gluten, kolhydrater, socker och mjölkprodukter. Istället äter jag mest makrobiotiskt inspirerad mat – baljväxter, nötter, frön, grönsaker och frukt. Det är egentligen ganska mycket samma sorts mat som jag brukar äta, fast mer veganskt och mindre bröd, pasta och frukostflingor. Och vips känner jag mig både piggare och lättare, och mat är roligt igen.

Det enda jag varken kan eller vill utesluta är alkohol. Med helgens Vegas-resa som undantag dricker jag sällan mer än ett par öl här och där, och jag tror på fullaste allvar att den eventuella negativa påverkan alkohol må ha på min kropp vägs upp av den rena lyckan i att dricka en kall öl på en varm dag. När jag tänker efter går det nog att sammanfatta hela min matfilosofi i den beskrivningen – ät sånt som gör dig lycklig. Det gör jag.

0 Comments

  • burgschki

    Jag är itne vegetarian, men jag lagar aldrig rött kött till mig själv (dvs beställer bara på restauranger). Jag äter en himla massa fet fisk och kyckling varannan vecka. När jag la av med mjölkprodukter och snabba kolhydrater försvann de därkonstiga magproblemen som brukade komma och tröttheten och slöheten på eftermiddagarna. så fantastiskt skönt.

    men jag har precis samma dilemma som du har gällande alkohol (eller dilemma dilemma). känner som du att jag inte alls vill ge upp ölen och vinet (dricker inte drickar eller sprit med undantag för en eller en annan shot och högst sällan vodka mate, blir för full på sprit) och ciggen därtill då själen mår så himla bra av att sitta i någons kök eller i hänga på nån gata, dricka en två tre öl och snacka en massa skit.

    men när det gäller alkohol tycker jag det är så himla skönt att inte bo i sverige där allt blir så himla dramatiserat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *