Sverige vs. USA

Kulturkrocksbefriad

Ni är flera stycken som har efterfrågat fler inlägg om kulturkrockar och livet i San Diego. Sånt skrev jag en hel massa om när jag precis hade flyttat hit, när allt fortfarande var nytt, konstigt och spännande. Nu har jag bott här så pass länge att amerikanska tokigheter är vardagsmat, och jag har svårt att lyfta fram och skriva inlägg om det. Mest, tror jag, för att min vardag verkligen inte är så himla spännande – även om den nog skiljer sig ganska mycket från de flesta svenskars.

Jag var 21 och nyutexaminerad när jag flyttade till USA, så jag har i princip levt hela mitt vuxna liv här. Jag har till exempel aldrig haft ett heltidsjobb eller köpt en bil i Sverige, eller för den delen haft en helt egen bostad som inte är en studentlägenhet. Allt sånt gjorde jag för första gången här, och därför känns mitt liv i San Diego betydligt mer som hemma än om jag plötsligt skulle flytta tillbaka till Stockholm igen. Jag skulle nog inte riktigt veta hur saker går till i Sverige, inte på samma sätt som jag gör här.

Jag inser också att jag har vant mig vid saker som egentligen är ganska skrattretande – som till exempel att få lön och betala hyra via check, att köra bil till och från krogen, och att folk inte tar av sig skorna förrän de går och lägger sig. Man skulle kanske kunna säga att jag har blivit en smula kulturkrocksbefriad. Men om ni har några mer specifika frågor om livet i San Diego eller vill att jag skriver om något särskilt amerikanskt fenomen så får ni hemskt gärna lämna en kommentar, så grejar vi det.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *