Matbloggen,  Meatless Monday

Meatless Monday: Ugnsrostade grönsaker

Hemma hos mig är varje dag en köttfri dag, men eftersom Meatless Mondays verkar vara en rätt stor grej nu så tänkte jag dela med mig av dagens superenkla, supergoda och supernyttiga (ni hör ju!) köttfria måndagsmiddag – som för övrigt är helt vegansk. Ursäkta de kassa mobilbilderna. Jag funderar på att antingen köpa en ny telefon som kan ta ordenliga bilder, eller ladda batterierna i min riktiga kamera. Vilken dag som helst nu.

Ugnsrostade grönsaker

Så här gör man:
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva en massa blandade färska grönsaker (jag tog allt jag hade hemma: morötter, zucchini, rödlök, sparris, blomkål, paprika och vitlök) och varva i ett tunt lager på en ugnsfast plåt. Ringla över generöst med olivolja och krydda med lämpliga kryddor (jag använde havssalt, svartpeppar, paprikakrydda, rosmarin och Spike).

Rosta i ugnen i 30 minuter eller så. Rör om efter halva tiden. När det är fem minuter kvar kan man slänga i en halv burk svarta bönor. Ta ut och låt svalna. Klipp över färska kryddor och annat efter eget tycke. Jag använde persilja, nutritional yeast (en vegansk näringsjäst som smakar lite som parmesanost, vet inte om det finns i Sverige?) och pepparrotsvinägrett. Vill man inte äta veganskt är ett hett tips att dessutom blanda i smulad fetaost.

Servera med lämpliga tillbehör. Till exempel färsk spenat, hallon och kiwi (som är så gott att jag envisas med att äta det trots att jag är allergisk).

0 Comments

 • stina

  nutritional yeast heter b-jäst i sverige och finns i de flesta hälsokostaffärerna. tyvärr är den ganska dyr och den är inte lika god som den från lösvikt i usa.

 • Ulf

  Yummy!
  Supergott ser det ut och din beskrivning får det att vattnas i munnen.
  Även vi åt gott idag – och eftersom det är tisdag behövde vi inte hålla oss till enbart grönsakerna. Men potaisklyftor och morötter stekt med lite rödlök och vitlök ingick. Och zatziki. Mumsigt det också!

 • Yohanna

  Det här! Precis det här vill jag läsa mer om, vegkäk! Nog för att det inte allt för sällan dyker upp bilder på vad du äter, men då är det oftast från någon resturang eller hos dina vänner. Tips på lättfixad, god, vegmat. Om du känner att du vill skriva om det, såklart 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *