Sverige vs. USA

Om det här med att köra bil till krogen

Jens skrev i en kommentar till det här inlägget: “Du kan ju inte bara nämna köra bil till och från krogen sådär i förbifarten. Du förste väl hur vi svenskar reagerar, vi blir ju aldeles till oss å undrar om ni kör fulla?”

Och ja, det här med bilkörning och alkohol fungerar extremt annorlunda i USA jämfört med Sverige, så nu tänkte jag reda ut detta en gång för alla.

Det är för det första inte olagligt att köra bil med alkohol i kroppen här. I Kaliforniens officiella Driver’s Handbook står det att det tar en timme för kroppen att förbränna en drink (en drink = en cocktail, en öl eller ett glas vin), vilket brukar tolkas som att man får köra bil så länge man håller sig till en drink i timmen. Själv tycker jag nog att det låter ganska tokigt – olika människor hanterar alkohol på olika sätt, bara en sån sak.

Men att folk sätter sig i bilen och kör berusade är inget ovanligt. Det är få städer i USA som har en fungerande kommunaltrafik, och folk har i regel inte råd att åka taxi överallt. Vill man ta sig till krogen får man alltså göra det till fots eller genom att köra. Ett koncept som fungerar bra i teorin är att ha en så kallad DD (designated driver) som kör och håller sig nykter hela kvällen. I praktiken är det nog dock vanligare med en DDD (designated drunk driver) – alltså någon som erbjuder sig att köra, trots att de är alkoholpåverkade. Ger man sig ut på vägarna en fredag- eller lördagkväll är det rent generellt en bra idé att köra extra försiktigt eftersom det ofta är en massa rattfyllerister ute och åker.

Jag känner väldigt många som någon gång åkt fast för DUI (driving under the influence), och nästan alla viftar bort det som att det inte är någon stor grej. Personligen tycker jag att det är en jävligt stor grej. Man får böta flera tusen dollar, riskerar att hamna i fängelse, blir av med körkortet i minst ett år, tvingas gå på AA-möten och ta DUI-klasser, för att bara nämna några. Plus att många förlorar jobbet och har svårare att få anställning, eftersom en DUI hamnar på ens criminal record. Om jag som utlänning skulle få en DUI är jag dessutom ganska säker på att jag skulle kunna bli deporterad för det. SO not worth it, med andra ord.

Om jag kör brukar jag dra gränsen vid två öl. Jag skulle aldrig sätta mig i bilen och köra om jag inte kände mig helt okej och om jag dessutom inte var helt säker på att jag skulle klara ett blåstest. Jag kör aldrig om jag har druckit något annat än öl, och jag dricker alltid minst varannan vatten. Men så är jag ju också uppväxt i en kultur där folk inte så mycket som luktar på ett glas vin om de ska köra inom det närmsta dygnet. Då blir man nog automatiskt en smula mer ansvarsfull.

0 Comments

 • burgschki

  Typ samma i Tyskland i småstäder (i storstäder finns ju utbyggd kommunaltrafik, men folk kör ändå lite fulla då man får köra med en viss promille). De flesta tvekar inte att köra efter två öl och jag känner en massa som blivit av med körkortet pga DUI orsakad av gräs eller alkohol. men har man över en viss promillegräns gäller också körkortslös i ett år tester böter och terapi.

  • Cinderalley

   Ja, jag vet ju inte riktigt hur sånt här funkar utanför Sverige och USA, men kan absolut tänka mig att det finns rätt många länder med samma problem. Intressant inblick!

 • Anja

  Jupp, samma sak i England, helt naturligt att folk kor hem fran puben efter en-tva ol och jag som tidigare svor pa att aldrig satta mig i en bil som kors av nan som druckit ens en halv ol har anpassat mig/trubbats av. Flera ganger har jag fatt lift hem med kompisar som inte ar fulla men som har tagit en ol eller tva. A andra sidan har det ocksa hant att jag ringt taxi till andra kompisar som har forsokt satta sig i bilen och kora dyngraka!

  • Cinderalley

   Får säga samma sak här som till kommentaren ovan! Och visst är det jobbigt med folk som inte fattar att de är för fulla för att köra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *