Amerika,  Vardagsfilosoferande

Tack ska ni ha

Idag är det Thanksgiving i USA. Det känns ju lagom fräscht att fira en religiös högtid med kolonialistiska rötter, som i modern tappning går ut på att vräka i sig så mycket mat det går under så kort tid som möjligt. Och som dessutom följs av Black Friday, den största konsumtionsdagen på hela året. Det här med att folk på torsdagen är tacksamma för vad de har, och på fredagen går ut och fullkomligt vältrar sig i materiella inköp – jag vet inte, det äcklar mig lite.

Men å andra sidan har jag 5 dagars ledigt den här veckan, och det får man ju lov att vara tacksam över.

0 Comments

 • Ulf

  Med risk för att betraktas som en Messerschmidt: vad man än säger om Thanksgiving, men religiös är den inte. Det är ju den stora fördelen!

 • Cinderalley

  Fast jo, det ar den ju visst. Kanske inte lika mycket idag, men back in the day handlade det ju framfor allt om att tacka gud for god skord osv. Det tycker i alla fall jag later ganska religiost.

 • Ulf

  Såvitt jag vet handlade det om att taca för skörden och tacka urbefolkningen som hjälpte till. Men visst, man tackade gud också, och den delen är ju religiös. Men inte religiös i samma mening som påsk, jul, ramadan, eller andra religiösa högtider.
  Kanske är det hårklyveri….
  Du kan ju i alla fall njuta av att du är ledig – och det är inte illa
  Och de som gillar kalkon kan få njuta av den
  Men black friday, vad säger vi om den? Den nya religiösa dagen med tillbedjan till mammon i stället för någon av de gamla gudarna. Håhåjaja

  • Cinderalley

   Verkligen håhåjaja. Och jo, håller med om att Thanksgiving inte är religiös i samma mening som andra högtider, men står ändå fast vid att det är en religiös högtid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *