Matbloggen,  Meatless Monday

Meatless Monday: Polenta med svampröra och ljummen linssallad

Polenta är inte bara billigt, nyttigt, lättlagat och gott – det är dessutom både veganskt och glutenfritt. Skitbra grej att laga mat på alltså. Och jag vet att det är tisdag idag, men ibland orkar jag helt enkelt inte laga mat på måndagar så ni får väl låtsas att det här är ett måndagsrecept.

Polenta med svampröra och ljummen linssallad

Polenta:
4-5 deciliter vatten
½ grönsaksbuljongtärning
500g färdigkokt polenta
1 vitlöksklyfta
1 klick smör
1 näve parmesanost (kan uteslutas för helt vegansk rätt)

Svampröra:
Olivolja
Blandad svamp av valfri sort
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
Balsamvinäger
Lite socker

Ljummen linssallad:
Grönkål
Färdigkokta gröna linser
1 tomat
½ rödlök
Olivolja
Balsamvinäger
Salt och peppar

Gör så här:
Koka upp två deciliter vatten och buljongtärning i en stekpanna. När det har börjat koka, sänk värmen, rör ner polentan och fortsätt röra tills det får en krämig konsistens. Släng i vitlöken och en klick smör. När polentan börjar tjockna kan man späda med lite mer vatten. Fortsätt så i kanske 15-20 minuter tills det är klart. Rör i parmesanost efter tycke (eller skippa helt).

Medan polentan kokar till sig, hacka svamp, lök och vitlök och stek i oljan tills svampen och löken är mjuka (5-10 minuter). Rör ner en skvätt balsamvinäger och en nypa socker och stek i ytterligare ett par minuter. Salta och peppra. Blanda ner svampröran i polentan.

Värm grönkål och gröna linser tillsammans med skivad rödlök och tärnad tomat i en stekpanna på låg värme. Rör ihop en liten vinägrett på olivolja, balsamvinäger, salt och peppar och häll över salladen när den är ljummen.

Servera med till exempel lite groddar och ett glas vitt vin för ultimat vardagslyxfeeling.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *