Vardagsfilosoferande

Och inte var det champagne och kaviar heller

Jag sitter så här i deklarationstider och sammanställer räkenskaperna för förra året, och försöker komma på alla utgifter jag kan dra av på skatten. Måltider till exempel. Jag räknade just ihop alla mina kvitton för restaurangbesök och fick en sammanlagd summa på över 700 dollar. Med 20% dricks är vi uppe i i runda slängar 850 dollar. Och det inkluderar liksom bara de måltider jag har sparat kvittot för, vilket antagligen inte är mer än en tredjedel av den egentliga summan.

Så, 850 gånger tre är 2550 dollar. Det innebär att jag under förra året spenderade över SJUTTON TUSEN svenska kronor bara på restaurangbesök! Det är en hel månadsinkomst för vissa. Alltså? Är det här normalt? Hur ofta äter ni ute?

restaurants

0 Comments

 • month day year

  Vi kommer lätt upp i ännu mer. Räknade lite snabbt och bara på vårt stamställe där vi äter minst en gång i veckan kommer vi upp i över $2100. Vi äter ofta ute en gång till per vecka så dubbla det då, ooops, det blir mycket pengar. Fast, tja, “vi” är ju två då så det blir ju ungefär samma som dig kom jag på nu…

  Men du, fråga, får man dra av för vilka måltider som helst? Jag kan inget om avdragen här så nu blir jag nyfiken 🙂

  • Cinderalley

   Jo, jag tror nog att man äter ute betydligt mer i USA än i Sverige, för att det är så pass mycket billigare här antar jag? Men det blir ju en del pengar ändå.

   Nä, alltså, jag är anställd som en independent contractor vilket i princip är som att ha enskild firma, så jag får dra av en massa saker som “vanliga” anställda inte får. När det gäller måltider får jag dock bara dra av de som är affärsrelaterade, så kan dessvärre inte dra av hela summan på $2500 🙂

 • Cattis

  Vår budget säger 250 kr per person och månad för köpmat och fika ute. Och det klarar vi i princip alltid även om det kanske mer blir att vi vuxna köper lunch ofta, medan barnen äter köpmat en till två gånger per månad.

  • Cinderalley

   Jamen det låter sunt! Jag har aldrig direkt haft en budget att följa, men jag är rätt bra på att få pengarna att räcka och så är jag ju ensamstående så det har aldrig varit något problem.

 • Meela

  Äter knappt aldrig ute för att det blir tok för dyrt. Om jag äter ute så är det mest för så kallade finare tillfällen eller efter krog rundan när man måste få en burgare i kroppen för att suga upp all alkohol.
  Dock blir det ju en fika då och då för ca 100 kr varanan måand ca.. Blir en del pengar i slutet på året ialf ojamej
  Kram

 • erika

  jag har faktiskt kollat mina senaste tre kontoutdrag i dagarna för att jag undrade vad jag egentligen lägger mina pengar på och det visade sig att äta ute är en av de största posterna. förra månaden spenderade jag ca 1300kr på det, månaden innan ca 1100kr och månaden innan dess ca 1000kr.

  kanske inte helt normalt, vad vet jag, men mitt umgänge ser ut så att vi ses ute på restaurang. förmodligen skulle det se annorlunda om jag hade familj.

  • Cinderalley

   Ja så tänker jag också, hade jag haft en helt familj att mätta hade det kanske inte varit lika praktiskt med restaurangbesök 🙂

 • Anna Granström

  Jag tänker mer: får man dra av maten på skatten?! How come?

  Har ingen aning vad vad äter ute för, men det här året har varit helt sjukt ju. När jag jobbat och lever nr alt blir det ju mer, men max 12000 per år kanske? Min sambo äter all lunch ute på jobbet så för honom lär det ju handla om betydligt mer. Hursom: värt det!!

 • Saga

  Skulle gissa minst £1200, ca 12 000 kr, om aret. Men jag tror att man far fler maltider for pengarna i US och UK, billigare att ata ute och mkt vanligare. Jag blir chockad av priserna i Sverige, 250 k for en hamburgare pa restaurang kanns sjukt mycket….

 • Emma

  Hej hej!

  Jag frågade dig förra året om tips på saker att se och göra i San Diego på våran semester i sommar och nu börjar det snart bli dags att boka boende! 🙂
  Du som har koll på läget, vilket område ska man bo i om man vill hänga där nån vecka? Kommer ha bil så vi ska väl runt och kika på dagarna tänkte vi, annars är det mest strandhäng och öldrickning på schemat. Och schyssta spelningar om det är nåt bra när vi är där. Hade vart bra om det låg lite barer och restauranger på gångavstånd i området så man slipper ta bilen.

  Hörde nån prata om Pacific Beach, men jag har ingen koll alls så jag tänkte att jag frågar experten innan jag bokar! 🙂

  //Emma

  • Cinderalley

   Hej, åh vad kul! Jag skulle rekommendera att bo här om ni hade tänkt bo på hotell: http://www.lafayettehotelsd.com/
   Sjukt fint hotell med 50-talsfeeling och så ligger det typ mitt i smeten (och två kvarter hemifrån mig, ha!) och de har en massa poolpartys och sånt hela sommaren.

   Eller om ni hyr lägenhet eller liknande skulle jag kolla i något av följande områden: North Park, Hillcrest, South Park, University Heights eller Golden Hill. Där finns den bästa ölen, maten och spelningarna.

   Eller om ni vill bo nära stranden så skulle jag välja Ocean Beach. Pacific Beach är mest tillhåll för fulla collegekids så det undviker jag till varje pris, men det beror ju såklart lite på vad man gillar 🙂

   • Emma

    Oj, vad mysigt! Såg kanon ut, ska definitivt kolla upp det närmare! Dock tror jag det blir lägenhet, men å andra sidan har vi märkt att hotell är bra mycket billigare än vi hade räknat med så vem vet 🙂 Du, det där är väl pretty much exakt vad vi gillar; öl, mat och spelningar! Skulle visserligen vilja ha nära till stranden utöver det, men å andra sidan duger det fint med en pool eller så kan man ju alltid ta bilen dit. Och Pacific Beach ska vi hålla oss ifrån! 😀

    Hur många dagar tror du att man behöver för att hinna få lite känsla för stan? Vi hade tänkt oss 4 nätter och vet väl egentligen ingenting om stället, mer än att det ligger nära Mexico och att det verkar vara skönare stämning där än i Los Angeles.. Har du några tips på vad man kan hitta på på dagarna? Eller kvällarna med, för den delen. Nån sida man kan gå in och kolla spelningar på, kanske? 🙂

 • Pia

  Jag och min sambo äter ute varje helg. Eftersom vi jobbar heltid tycker vi att vår lediga tid tillsammans är mer värdefull än att slösas bort på att alltid fundera på vilken mat man ska laga, när osv (Med detta inte menat att vi inte älskar att laga goda middagar hemma. Det gör vi också, bara inte lika ofta). Vi bor nära stan och har inom 10 minuters promenad en massa restauranger att välja på när helst hungern gör sig påmind, både dyra och billiga alternativ. Så oftast blir det 2-3 utemåltider per vecka. Ibland blir det enkel lunch på ett fik och ibland trerätters på fina restauranger. Tippar på att det i kronor blir i snitt 300 per vecka per person (Shit! 30 000 på ett år för oss båda. Gulp.). Tycker att det är våra bäst placerade pengar!

  • Cinderalley

   Jamen det är väl det som är grejen, att det är värt det! Man betalar ju inte bara för en måltid utan för upplevelsen och lyxen i att slippa laga mat, duka av och diska. Värt.

 • Lisa

  Jag tror priserna i Sverige gör det något annorlunda. En rätt på ett “vanligt hak” med en öl till plus dricks blir 250. Kär man trerätters är man runt 500:-. Även en enkel fika på Espresso house blir ju lätt 100:-.
  Så nej, jag spenderar inte särskilt mycket dels på grund av ekonomin men även på grund av bristande utbud. Men just fika i form av sojalatte är min last.

  • Cinderalley

   Ja det är ju helt stört mycket pengar jämfört med vad det kostar att laga mat hemma. Så fattar att det kanske inte alltid är värt det för många. Här är det ju betydligt billigare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *