Litteraturbloggen,  Vardagsfilosoferande

Boken är alltid bättre

Ni vet hur boken alltid är bättre än filmen? Igår såg jag Life of Pi och det var en så himla himla fin film, men ändå satt jag och förbannade mig själv genom hela rullen för att jag inte läste boken först. Efter att ha sett filmen är jag nämligen övertygad om att boken är helt fantastisk och hundra gånger bättre, trots att jag alltså älskade filmen.

Jag vet inte riktigt varför det är så? Kanske för att något jag verkligen gillar med läsandet är att få skapa min egen bild av karaktärerna och miljöerna utan att någon gör den tolkningen åt mig. När jag ser filmen så förstörs denna bild oundvikligen, oavsett hur fotografiskt välgjord filmen är.

Exempel på böcker som var bra och som jag inte vill förstöra genom att se filmen, trots att filmen har fått fina betyg:
Extremely Loud & Incredibly Close (Safran Foer)
Water for Elephants (Gruen)
The Time Traveler’s Wife (Niffenegger)
Choke (Palahniuk)

Äh, det är de enda jag kommer på nu. Har ni fler exempel?

pi

0 Comments

 • Cattis

  Typ alla böcker som blivit film? Förut blev jag så himla besviken, men nu när jag ser en film som jag redan läst som bok försöker jag tänka “det här är bara en film, som vilken annan film som helst”. Då blir jag inte lika besviken 😉

  • Cinderalley

   Fast sen finns det ju ett fåtal undantag. Typ Fight Club. Sjukt bra bok och sjukt bra film, kan inte välja vilken version som är bäst.

  • Cinderalley

   Samma här! Fast med skillnaden att jag faktiskt inte läst boken… men planerar att göra det nån gång och vill inte spoila hah.

 • Maja

  Åh gör de! Den är himla bra om man gillar den typen av humor, ordvitsar och nonsens!
  Kan tänka mig att den är ännu bättre på engelska om man är bra på de 🙂

 • Jenny

  Har läst alla de där böckerna, sett alla filmerna och du gör rätt i att inte se filmerna. En film som dock är så himla mycket bättre än boken är The English Patient. Grät mig genom filmen, somnade till boken.

  • Cinderalley

   Det var väl det jag trodde. Jag har sett The English Patient men inte läst boken, tror jag låter bli att läsa den då. Ha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *