Matbloggen,  Meatless Monday

Meatless Monday: Röd thaicurry med tofu

Jag ÄLSKAR thaimat, men hade tills väldigt nyligen aldrig försökt mig på att laga det själv. Det är så pass billigt att äta ute här att när jag får thaimatscravings (vilket händer minst en gång i veckan) så känns det enklast att bara ringa in en beställning på en curry eller Pad Thai och åka och hämta upp 10 minuter senare. Trots detta bestämde jag mig förra veckan för att göra egen curry. Och hör och häpna, även detta är superlätt!

Här kommer alltså mitt recept på röd curry. Räcker till massor av portioner, jag har fortfarande en stor låda kvar i frysen. (Eh, och glömde fota med min riktiga kamera, så ursäkta instagramkvalle på bilden.)

curry

Röd thaicurry med tofu

Det här behöver du:
1 burk kokosmjölk
5 dl grönsaksbuljong
2-3 msk röd currypasta
1-2 stjälkar citrongräs
Riven ingefära efter smak
2-3 vitlöksklyftor
½ gul lök
1 lime
Ett paket tofu
Valfria grönsaker (till exempel röd paprika, gröna ärtor och broccoli)
Ris

Gör så här:
Häll kokosmjölken och grönsaksbuljongen i en kastrull och koka upp. Blanda i currypasta, ingefära, lök, vitlök och citrongräs. Efter kanske 10 minuter eller så, lägg i grönsakerna och tofun och låt allting puttra ihop i ytterligare 5-10 minuter eller tills grönsakerna är lagom mjuka. (Om man vill kan man fritera tofun i en stekpanna med olja och salt ett par minuter på varje sida så att den är lite krispig innan man slänger i den i curryn.)

Pressa över färsk lime och smaka av. Man kan även hälla i lite stark sås av något slag om man vill ha det kryddigt. Servera med ris. Glöm inte att äta med pinnar, det smakar bättre då!

9 Comments

  • burgschki

    hörre funderar på att börja äta veganskt, kan du inte skriva ett inspoveganinlägg? med tex vilka fördelar du ser med vegansk mat osv. vill gärna äta sällan (gärna högst två ggr om dan)och är rädd att inte bli mätt på veganmat.

    /http://burgschki.wordpress.com

    • Cinderalley

      Nu är det visserligen ganska många år sen jag var vegan på heltid, så jag vet inte om jag direkt är någon auktoritet på området. Men jag försöker i alla fall äta så mycket veganskt jag kan så jag kan nog försöka knåpa ihop något!

      Ps. Tack för ny bloggadress, undrade just var du hade tagit vägen.

  • Sherdil

    Ser ut att vara i precis min smak, ska laga det när jag ätit upp helgens storkok (vegoburgare och blomkålsmos). Vore spännande att få till det med tofu, har inte blivit mycket thai sedan jag i princip slutade med kyckling.

  • Gunnie

    Vad bra, nu fick jag ytterligare en sida till kokboken “Sannas vegetariska”! (Jag sätter in dina recept i en pärm).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *