Det ofattbara

Rape culture

Under de senaste dagarna har jag läst nästan allt som har skrivits om Steubenville-våldtäkten, och vid det här laget är jag fysiskt illamående av hur pass många som tar våldtäktsmännen i försvar. Det pratas om att offret får skylla sig själv eftersom hon var så berusad, och att kvinnor i allmänhet bör vara försiktiga med vilka de umgås med, vilka fester de går på och vad de har på sig. Det gamla vanliga, att lägga skulden på offret istället för att lära unga män att inte våldta.

Det jag är mest chockad över är dock att inte fler män säger ifrån. Den bild som målas upp framför allt av de som tar de dömda pojkarna i försvar är ju en bild av män som slavar under en djurisk drift. Den säger att män helt enkelt inte kan låta bli att våldta om de ser en sårbar kvinna. Och om jag vore man skulle jag känna mig djupt förolämpad av att porträtteras på det viset. Den stora majoriteten av män är inte våldtäktsmän, men det är fan svårt att tro när man följer Steubenville-debatten.

rapist

Annat läsvärt och vettigt om fallet:
Laurie Penny »
Henry Rollins »

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *