Konsumtionsglädjen,  Vardagsfilosoferande

Garderobsrensningen

Så här års är jag alltid pank. Det beror på att april är deklarationsmånad, och som så kallad independent contractor måste jag under året se till att betala in min egen skatt, istället för att den automatiskt dras från min lön. Detta är jag dock ganska dålig på, vilket i mars resulterar i att jag måste leva på noll pengar medan jag sparar ihop det sista till skatten. Detta händer varje år, ofelaktigt, och jag har liksom accepterat att jag kommer vara helt pank i en månad eller två under våren, det bara är så.

Häromdagen skickade jag in en check på mina sista 3000 dollar, och jag och IRS är nu kvitt för den här gången. Mitt huvudsakliga konto och mina tre (3!) sparkonton ekar dock oroväckande tomma just nu, så för att ha råd med mat och annat nödvändigt fram tills jag får lön på fredag var jag igår tvungen att ta till en ganska drastisk åtgärd. Jag fyllde två IKEA-kassar med kläder och skor och tog dem till secondhandbutiken Flashbacks för att sälja. Fick tillräckligt med pengar för att ha råd med mat and then some under resten av veckan, vilket var trevligt.

shoes1

Vad jag däremot inte hade räknat med var hur befriande det kändes att rensa ut och göra sig av med en massa kläder och skor. Det tog liksom bara ett par minuter att få ihop en hög på 10 par skor, 8 klänningar, 2 par byxor, 7 kjolar, 15 linnen och några skärp som jag ändå aldrig använder. Och en snabb titt i vilken som helst av mina fyra garderober avslöjar att jag har alldeles för mycket kläder och alldeles för många par skor, och att jag använder kanske en tiondel av vad jag äger. Det är ganska vidrigt egentligen, det här konsumtionssamhället vi lever i och som jag i högsta grad är en del av.

Jag har kläder som jag inte har använt på flera år, och min ganska omfattande skosamling är visserligen himla fin, men jag använder högklackat kanske två gånger om året, så att ha 100 par högklackade skor är verkligen helt onödigt. Och med den insikten kommer jag inom kort att påbörja en omfattande garderobsrensning. Allt jag inte använder ryker.

Nu är frågan dock om jag helt enkelt bara ska dumpa allt utanför närmaste secondhandaffär (enklast) eller lägga upp och sälja på ebay (smartast) eftersom jag trots allt har en del fina kläder. Eller så ger jag bort allt till någon kompis med samma storlek som jag. Först till kvarn.

shoes2 (Obs att bilderna ovan är tagna efter rensningen)

8 Comments

 • Meela

  Skönt när man fått resna igenom allt 😀 Dock tycker jag att du skall lägga ut det på Ebay även om det är jobbigt så blir det klirr i kassan. Som alltid behövs 😀 Sen är det alltid kul att ge den där skorna eller tröjan till vänner som gärna har viljat ha just det.
  Kram

  • Cinderalley

   Ja, det vore ju onekligen trevligt med lite klirr, det är mest det här med att behöva gå till posten och skicka iväg allt som säljer som är jobbigt haha.

  • Cinderalley

   Ja, de köper ens gamla kläder och skor och säljer dem i sin butik, fast det är en rätt välsorterad butik så det är inte alltid helt lätt att få dem att köpa ens grejer hah. Men såna ställen finns det väl i Stockholm också? Typ Judiths? Eller är det bara consignment? (Vad nu det heter på svenska)

 • Modz

  Släng upp på Ebay med fraktalternativ till Sverige så är vi nog fler än ett par stycken som är villiga att komma med bidrag! ;D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *