Matbloggen,  Meatless Monday

Meatless Monday: No-Beef Bourguignon

Det här är väl egentligen ett höstrecept, men där jag bor är det inte så himla stor skillnad mellan april och oktober så lite vegetarisk Beef Bourguignon mitt i våren tycker jag inte kan skada. Jag använde seitan som köttsubstitut, men det går ju att improvisera lite. Green Kitchen Stories gjorde till exempel en variant på rödbetor. Billigt (om man inte använder finvin), gott och helt veganskt är det i vilket fall som helst, om än en smula tidskrävande.

beef1

No-Beef Bourguignon

Du behöver:
1 hackad gul lök
2 vitlöksklyftor
2 skivade morötter
10-12 hela små lökar (till exempel pärllök)
Blandad svamp
Sojakött eller seitan
3-4 dl rött vin
3 dl buljong
2 lagerblad
2 msk tomatpuré
Timjan
Persilja
Salt och peppar
Olivolja
Lite mjöl för redning

Gör så här:
Fräs lök och vitlök i olja i en stor kastrull. Släng i morötterna och låt steka i 5 minuter under omrörning. Rör i tomatpuré, rött vin, buljong, lagerblad och timjan och låt puttra på låg värme i 40 minuter.

Stek svampen, pärllöken och sojaköttet separat i olja tills de är genomstekta och lätt gyllenbruna.

När grytan har 20 minuter kvar att koka, häll i pärllöken och sojaköttet. Efter ytterligare 10 minuter, addera svampen samt smaka av med persilja, salt och peppar. Om grytan är för tunn i konsistensen kan man fiska upp en skvätt av buljongen och reda med en matsked mjöl.

Servera med hemmagjort potatismos, ris eller en sallad.

beef3

beef2

8 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *