Irritationsmoment

H&M vs A&F

Med anledning av #HMRIOT tänkte jag att det kanske kunde vara på sin plats att länka till den här artikeln om amerikanska modekedjan Abercrombie & Fitch. Nedanstående är ett citat från kedjans CEO Mike Jeffries angående varför de inte säljer större storlekar (XL och XXL) för kvinnor:

“In every school there are the cool and popular kids, and then there are the not-so-cool kids. Candidly, we go after the cool kids. We go after the attractive all-American kid with a great attitude and a lot of friends. A lot of people don’t belong [in our clothes], and they can’t belong. Are we exclusionary? Absolutely. Those companies that are in trouble are trying to target everybody: young, old, fat, skinny. But then you become totally vanilla. You don’t alienate anybody, but you don’t excite anybody, either.”

Nu har jag aldrig satt min fot i en Abercrombie-butik och tänker inte göra det heller, mest eftersom deras kläder är sjuuuukt trista. Men oavsett hur illa H&M beter sig så känns de ju som rena änglarna i jämförelse med A&F. Att Abercrombie dessutom säljer större storlekar för män men inte kvinnor orkar jag inte ens kommentera.

Kul grej dock: bildgoogla “Mike Jeffries abercrombie“. Snubben som bara vill att vackra människor ska handla i hans butik ser själv ut som en Batmanskurk.

10 Comments

 • Angelica

  Åh herregud. Talk about plastic surgery gone wrong.

  Vilken översittare. Intressant att en gubbe på 60+ har ungefär samma logik som de “coola” kidsen på högstadiet. Jag trodde att resonemanget “du är tjock så du får inte vara med!” var något som mestadels fördes på just högstadieskolor men jag hade tydligen fel.

  • Cinderalley

   Jag vet, det är helt sjukt hur någon med den människosynen har lyckats hamna på en så högt uppsatt position!

 • Sofia

  Bortsett från hur stört det här är så är det säkerligen ett någorlunda ärligt svar. Det öppnar ju åtminstone för en eventuell diskussion/debatt om A&F’s ställningstagande/människosyn/reproducerande av skeva ideal. H&M’s pinsamt undanglidande svar som förklarade precis INGENTING av deras ståndpunkt var både fegt och fruktansvärt frustrerande.

  • Cinderalley

   Jo jag håller absolut med, oavsett hur vidriga A&F är så kan man i alla fall inte beskylla dem för att vara hycklare. Och det är ju mer än man kan säga om H&M.

 • Lisa

  Endast smala är populära, coola och har bra attityd? Tydligen är deras attityd inte alls så bra utan något skev om de faktiskt går på A & Fs reklam och köper deras skit.

  • Cinderalley

   Nej det är ju verkligen en helt störd attityd. Det är ju liksom inte som att de lagligt kan neka “fula” personer oavsett storlek att handla i deras butik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *