Länkkärlek,  Vardagsfilosoferande

Andra perspektiv

På sistone har jag tappat ut (som i tap out alltså, blir ju sämst i översättning) lite från den feministiska debatten, i alla fall den som pågår i de bloggar jag läser. Det är helt enkelt för tröttsamt att gång på gång höra samma argument ur exakt samma perspektiv. Det känns som att precis alla feministbloggar är skrivna av vita medelklasskvinnor i 30-årsåldern med barn, och helt ärligt är det nog just mammaperspektivet jag är mest trött på. Vi som inte har och inte vill ha barn exkluderas ständigt från den pågående feministiska debatten, som märkligt nog tycks fokusera mer på barnkläder och offentlig amning än något annat. Burgschki har redan skrivit om mammafieringen av feminismen så läs hennes inlägg istället.

Det jag egentligen ville säga med det här inlägget var dock att jag verkligen saknar andra perspektiv än det vita medelklassperspektivet, eftersom det redan hörs och syns mest i alla debatter och därmed tenderar att exkludera de med en annan utgångspunkt. Och det här inlägget hos PK-maffian, om icke-vit feminism och intersektionalitet på riktigt, är något av det bästa jag har läst. Ett slag i magen.

22 Comments

 • Skatan

  Men guuuud vad skönt att det finns fler som känner såhär! Tack. Började känna mig lite illa till mods över att jag liksom är trött på skiten…

 • emma sofie w

  MEN TACK!
  Jag har länge försökt sätta fingret på vad det är jag känner för det här, men det är verkligen som att jag inte riktigt känner samhörighet med mammorna och den delen av debatten. Det är asviktigt men det är inte jag? Och tack för länkarna också, PK-maffians inlägg var så jävla bra!

  • Cinderalley

   Men precis! Ja såklart är det en viktig debatt, men jag har noll att tillföra till den och lite variation i perspektiv har väl ingen dött av? 🙂

 • Fiat

  PK-maffians inlägg var det bästa jag läst på länge. Däremot tycker jag att de feministiska debatterna pågår på fler ställen än hos ett gäng småbarnsmammor som privatbloggar om sina liv. Kan inte riktigt hålla med om en “mammafiering” även om jag också är trött på att läsa om samma typ av problem rörande föräldraskap formulerat i olika ord. Inser dock att jag sitter på en position där det är helt omöjligt för mig att diskutera den frågan. Jag tycker ju också att saker rörande föräldraskap och uppfostran är jobbigt och där är min blogg den enda ventilen jag har för det.

  Hur som helst. Om du missat, så finns här några jättebra feministiska bloggar som inte skriver om jämställdhetsproblematik efter barnen och som jag tycker att alla borde läsa. Hoppas du hittar någon ny person du gillar:

  http://whinar.se/
  http://glitterfittorna.blogspot.se/
  http://metablogg.blogspot.se/
  http://www.genusfolket.se/
  http://cyborgmanifesto.blogspot.se/
  http://fanvadfittigt.wordpress.com/
  http://jezebel.com/
  http://ablativ.blogspot.se/

  • Cinderalley

   Tack för länkar! Jag läser redan flera av de bloggarna, och det är klart att det pågår andra feministiska debatter. Det känns bara inte som att de får höras lika mycket. Alltså, jag tycker ju också att genusmedveten barnuppfostran är superviktigt, och jag inser att alla utgår från sina egna erfarenheter, det har på sistone bara känts som en ganska ensidig diskussion.

 • Åsa

  Jo jag känner också åt det hållet :I Jag kommer aldrig sluta kalla mig feminist (eller jo – om partriarkatet försvinner!) men jag är trött på att de trådar som är mest aktiva i de forum jag känner till ständigt handlar om att någon har hittat en reklambild som de finner stötande, färg och storlekar på barnkläder, osv. Inte för att det inte är oviktiga ämnen men jag förstår bara inte hur detta kan göra folk mer aktiva än hedersmord, bortgiftande av döttrar (och söner), löneskillnader, osv.

  • Cinderalley

   Ja, jag ser också den diskussionen precis överallt. Grejen är väl dock att jag egentligen TYCKER att det är en viktig diskussion – “små” lokala frågor borde inte ställas mot stora internationella, alla har sina hjärtefrågor och man kan kämpa inom flera områden samtidigt – men att jag som barnlös feminist har absolut INGENTING att tillföra den och det är därför jag efterfrågar andra perspektiv. Liksom?

   • Åsa

    Jepp håller med. På något sätt så känns det som att det är först när en del personer får barn som de patriarkala strukturerna blir uppenbara för dem. Kanske är det därför det är en så stor del av dagens feminism?

 • Maggie May

  Jag håller också med att det fokuseras väldigt mycket på barnuppfostran och amning och kan bli lite less när det skrivs om detta konstant och överallt. Vet inte om det också har att göra med att vissa, jag själv inkluderat, vill gå vidare i min feministiska kamp. Jag vill läsa om djupare och mer invecklade grejer, läsa om fler perspektiv och vad en kan göra för att sprida informationen vidare och vad vi tillsammans kan göra för att bekämpa skiten. Det var väl för ungefär 1,5 år sedan som jag började läsa om intersektionalitet och då gick det upp ett ljus för mig och det är jag sjukt glad över. Man vill kanske inte gärna inse hur privilegierad en är enbart pga sin hudfärg.

  Ibland kan det vara skönt att läsa lite mer lättsamma grejer, men man vill ju åtminstone ha valet att kunna variera efter vilket humör man är på. Gillar ju t ex LD skitmycket och kollar hennes blogg varje dag, men samtidigt så upplever jag att jag har vuxit ifrån den… den är perfekt ifall man är nybörjare och behöver få sin feminism i lite lagom stora doser, lite mer lättsmält… Hm, nu vet jag inte hur det här kommer uppfattas, men jag menar verkligen inget illa. Allting behövs ju liksom, även de små grejerna. Men det är ju viktigt att ändå veta att det är så himla mycket större.

  • Cinderalley

   Ja jag vet vad du menar. Å ena sidan kan man ju inte direkt ställa den sortens krav på de bloggar man läser, att plötsligt bli utbildande och invecklade, men å andra sidan har alla inte möjlighet att läsa 30hp genusvetenskap. Så man får helt enkelt leta på annat håll antar jag.

   Jag gillar också LD och jag håller med om att hennes blogg nog är en ögonöppnare för många och på så vis tycker jag att den är jätteviktig. Men håller verkligen med om att det vore skönt med perspektiv och debatt på lite andra nivåer också.

   • Maggie May

    Nej, men absolut. De som bloggar om mindre frågor ska ju absolut fortsätta göra det! De behövs ju, det ena utesluter ju inte det andra liksom. Jag menar, för ett par år sedan hade jag aldrig kunna läsa t ex Fannys texter (arsinoe.se), nu för tiden gillar jag att variera. Lite mer lättsmält vissa dagar och lite djupare andra.

    Man får nog helt enkelt själv leta sig vidare om man känner det behovet. Sedan är det ju sjukt enkelt att bara läsa texter man hittar om ämnet i fråga på internet, eller låna en bok som behandlar den typen av frågor.

 • Lisa

  Gillade också det inlägget men tycker fortfarande det är same same; yngre hippa människor med nätverk och medel.
  Debatten sker inte på folkets nivå utan är så akademikertravande att jag med 4 års högskolestudier knappt hänger med.

  Det är svårt att få 5 barnsmamman i förorten som gått på socialbidrag senaste åren, hennes Bingoälskande mamma från Rumänien och varför inte bästa polaren som drömmer om att bli Sveriges svar på iranska Snooki att höras i mediebruset. Feminismen i Sverige lider fortfarande av att den ska vara inte bara fin utan även cool.

  • Cinderalley

   Det kan jag verkligen hålla med om, men frågan är vad man kan/bör göra åt det annat än att typ försöka övertala 5-barnsmamman och hennes Rumänska bingomamma att börja blogga. Det här problemet är ju genomgående inom alla debatter, inte bara feministiska, att de med medel att uttrycka sig är de som får höras. Och det är förstås sjukt problematiskt.

 • burgschki

  Tack för länk! Känner som du, det finns allt för många kränkta vita feministersom trots att de int kan se utanför sin egen sandlåda ALLTID måste ge sitt pespektiv på förtryck de aldrig utsätts för. Såklart det finns andra debatter men detta eviga gafflande från vissa mammafeministmammors håll börjar störa bruset. När Lady Dahmer skriver om icke-vitt perspektiv på feminismen påminner hon mig om de tyskar som redan i gaten till Namibia sitter i full tropikmundering.

  • Cinderalley

   Haha, gillar tropikmuderingsliknelsen. Och ja, jag vet vad du menar, bara för att jag vill att olika perspektiv ska få höras betyder det inte att jag vill ha ALLA perspektiven från en och samma person, det blir bara… fel.

 • Georgia

  Vita heterosexuella medelklassfeminister från Stockholm är bara så äckliga. De tror de vet en massa, men de är bara bortskämda brattsbrudar som inget vet om hur det är att vara invandrare, arbetare eller att bo utanför storstaden. De borde hålla käft och börja lyssna istället för att ta så jävla mycket plats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *