Matbloggen,  Sverige vs. USA

Riktigt bröd

En grej jag fortfarande saknar med Sverige är tillgången på ordenligt bröd. Amerikanskt bröd består till ungefär 90% av degiga färdigskivade formfranskor som smakar exakt likadant oavsett om det står “whole grain” eller “white” på påsen. Oftast låter jag helt enkelt bli att köpa mjukt bröd och håller mig till knäckebröd, men ibland blir suget efter en riktig rågsmörgås för starkt. Och då är det himla tur att IKEA finns.

Jag har sagt det kanske hundra gånger förut, men IKEAs svenska mataffär är nog det bästa som finns för en utflyttad svensk. Tunnbröd, lagrad ost, lingonsylt – och rågbrödmix. Jag är ju kanske inte den som ställer mig och bakar i första taget, men när det enda man behöver göra är att tillsätta vatten och hälla smet i en brödform, då kan till och med jag tänka mig att baka bröd. Så det gjorde jag igår.

ragbrod

En rågbrödsmörgås med lagrad prästost kanske inte låter så himla spännande. Men efter 6 år av amerikanskt degbröd är det något av en upplevelse. Jag fick medhåll om detta av Eva, den svenska kvinnan som jobbar i IKEAs mataffär och alltid småpratar lite på svenska med mig. Det är fint att ha någon att bonda med över något så enkelt som mackor.

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *