Det ofattbara

Staden i lågor

Det brinner i San Diego. De senaste dagarna har det varit 37 grader varmt, och i kombination med extrem torka och starka Santa Ana-vindar är brandrisken så hög att det inte går att undvika att något fattar eld och sprider sig. Igår var det en stor skogsbrand rakt österut från Solana Beach där jag jobbar, och området kring mitt jobb var täckt av aska och röklukt hela dagen.

Idag brinner det i North County, allra värst är det i Carlsbad, bara några få kilometer från där jag bodde för några år sen, och både motorvägar och lokaltrafik är avstängd. Flera tusen hem, arbetsplatser och skolor har fått evakuera, och jag vet inte hur många av mina vänner som antagligen sitter och panikslaget väntar på att lågorna ska nå deras hus. Hittills har tydligen över 30 hus brunnit ner.

På mitt jobb råder det en viss domedagsstämning. Flera personer har redan fått gå tidigt för att hämta upp sina barn i skolan och utrymma hem i närheten av brandzonerna. Centrala San Diego, där jag bor, har hittills klarat sig undan – antagligen för att det knappt finns någon natur som kan börja brinna där.

Men det är ändå så sjukt läskigt. Jag får obehagliga flashbacks till för två år sen, när lägenheten ovanför min brann ner och mina grannar förlorade allt de ägde. Det finns fan ingenting som skrämmer mig så mycket som bränder.

fires
Bild från UT San Diego

4 Comments

  • Freedomtravel

    Åh, läskigt! Hoppas att det går bra för alla människor! Tre av mina närmaste kollegor flyger förresten till San Diego på lördag, de ska på konferens och ska stanna en vecka ungefär. Hoppas allt blir ok för dem…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *