Irritationsmoment,  Vardagsanekdoter

Passproblemet löst… eventuellt

Det här med att skaffa svenskt pass i USA alltså. Efter mycket om och men lyckades jag få en tid på en så kallad mobil passtation hos Svenska kyrkan i Los Angeles. De här passtationerna äger rum ett par gånger om året på olika ställen i landet och är oftast fullbokade flera månader i förväg. Jag hade tur och fick en tid via deras väntlista.

På tisdag nästa vecka måste jag alltså ta en halvdag på jobbet och köra de 20 milen till LA, ansöka om passet och sen köra hem igen. Hela kalaset går på närmare 2000 kronor, vilket jag misstänker är betydligt mer än om jag hade ansökt på plats i Sverige.

Enda problemet nu är att jag måste ha med mig ett svenskt personbevis. Jag skickade efter detta från Skatteverket för ett par veckor sen men har fortfarande inte fått det. Och det vore ju himla trist om min Sverigeresa i sommar gick i stöpet på grund av byråkratiska processer och långsam postgång.

8 Comments

 • Hanna

  Åh, att skaffa pass utomlands är verkligen ett jäkla meck. Här i Australien måste du åka till Canberra, vilket ju är lite sådär lagom kul om en (som jag) bor i Perth. 380 mil enkel resa och svindyra flygbiljetter. Det var namninsamlingar och grejor för att få hit en mobile unit en gång om året, vilket tydligen länder som Danmark och Frankrike har i Perth. Men det var för dyrt. Håller tummarna för att du får ditt personbevis i tid!

  • Cinderalley

   Men alltså, va!? Det måste ju bo massor av svenskar i Australien, känns ju inte helt rimligt att behöva åka så långt.

 • Majsan

  Prova om du kan få tag på en e-legitmation, isf kan du/någon som är snabbare än svenska myndigheter skriva ut på skatteverkets hemsida!

  • Cinderalley

   Ja, det hade ju varit det enklaste. Jag har dock inget svenskt bankkonto, så kan tyvärr inte skaffa e-legitimation :/ Nu verkar det dock lösa sig i alla fall!

 • Gunnie

  Säg till om du behöver hjälp att ringa skatteverket! Det är ju trots allt lättare för mig som arbetsbefriad att klara av att mötas av det uppmuntrande meddelandet: “Du har plats 134 i kön, vi besvarar ditt samtal så snart vi kan…”! Jag brukar ägna mig åt pedikyr under väntetiden. Kanske ett litet skönt fotbad också! Så säg bara till! 🙂

 • Henrik

  Funkar det inte att förnya ett pass på konsulatet i San Diego?
  Consulate of Sweden
  8880 Rio San Diego Drive, Suite 800
  San Diego, CA 92108
  /H

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *