Irritationsmoment

SAS och den fullkomligt idiotiska biljettprocessen

En liten sammanfattning för er som inte har hängt med: Jag ska till Sverige i sommar, två veckor i augusti är bokade sedan flera månader. Förra veckan var jag och skaffade ett nytt pass på Svenska Konsultatet i LA, eftersom mitt gamla pass hade gått ut. Det här var en ganska omständig process, som dock löste sig trots fullbokat konsulat och strul med att få rätt papper från Skatteverket.

Nu till nästa problem. Jag har bytt efternamn sen sist jag skaffade pass. Flygbiljetten är bokad under efternamnet på mitt gamla pass, så jag är alltså tvungen att ändra namn på biljetten för att matcha mitt nya pass. Förnamn, mellannamn, personnummer, födelseort, längd, och alla andra uppgifter på de båda passen och biljetten är identiska, eftersom det fortfarande är jag som ska åka – det handlar alltså bara om att ändra efternamnet. Och enligt SAS hemsida ska detta vara en hyfsat enkel sak att uppdatera. Man kan ju lätt föreställa sig att det här inte är första gången i världshistorien det händer att någon behöver byta namn på en flygbiljett.

Men den senaste veckan har både jag och min mamma (som bokade biljetten till att börja med, och därför har fått det ärofulla uppdraget att boka om den) ringt SAS flera gånger för att lösa detta, och fått olika besked varje gång. Den första personen jag pratade med sa först att det skulle kosta 500 kronor att byta namn. Sen ändrade hon sig till att det inte gick alls, eftersom jag flyger med andra flygbolag än SAS under delar av sträckan.

Min mamma ringde SAS igen någon dag senare och fick först veta att det går att ändra namn på biljetten, men att det skulle kosta 2500 kronor. Det samtalet bröts dock, och nästa person hon pratade med sa att det skulle kosta 5000 kronor.

Vi var väl inte direkt jätteglada över det beskedet, med tanke på att vi redan hade betalat 10 000 för biljetten. Men att bara avboka och boka nytt skulle inte heller gå eftersom vi då skulle förlora hela biljettpriset, det vill säga 10 000 kronor.

Nu verkar det senaste beskedet från SAS vara att den enda lösningen är att avboka biljetten och boka en ny, vilket alltså kommer kosta ytterligare 10 000 kronor. Jag kommer dock att bli tvungen att åka hem från Sverige två dagar tidigare än planerat, eftersom det inte finns några platser kvar på det planet jag redan är bokad på. Trots att jag alltså avbokar min biljett, vilket rent logiskt borde göra att det finns en plats ledig.

Några iakttagelser:

1. Det är extremt svårt att försöka fatta ett informerat beslut när ALLA man pratar med (på samma företag, no less) ger en olika besked.

2. Om vi litar på de senaste uppgifterna så kommer vi att förlora 10 000 kronor hur vi än gör.

3. SAS är kanske det enda flygbolaget som har gått ut i media och skrutit om hur enkelt de gör det att byta namn på biljetten. ”För oss spelar det ingen roll vem som åker”, säger Susanne Dahlberg, kommersiell chef på SAS. Detta är uppenbarligen en sanning med modifikation.

4. Och igen: det här är knappast första gången någon har behövt byta namn på en biljett. Säg att jag hade råkat stava mitt efternamn fel när jag bokade biljetten. Det hade i så fall också kostat mig 10 000 kronor.

5. Om vi nu accepterar att det enda sättet för mig att få komma till Sverige i början av augusti är att betala de 10 000 extra kronorna för att boka om biljetten, så är det fortfarande bortom mitt förstånd hur det inte bara går att boka om samma biljett jag redan har så att jag får exakt samma platser på exakt samma plan – eftersom dessa blir lediga så fort jag avbokar dem.

Det är 2014. Vi kan flyga till månen och bota dödligt sjuka människor och snart finns det förarlösa bilar också. Men det går alltså inte att logga in i ett datorsystem och ändra ett litet namn på en flygbiljett. Och ingen tycks riktigt kunna svara på varför.

8 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *