Vardagsfilosoferande

Mad props till alla som föder barn

En väldigt stor del av de bloggar jag läser är skrivna av kvinnor som under de åren jag har följt dem har hunnit få både ett och två barn, eller kanske är gravida igen eller för första gången just nu. Det här medför att jag, som inte har barn och inte vill ha barn, och inte direkt umgås med någon som har barn, vet betydligt mer om barnafödande och graviditeter än jag skulle vilja.

Jag har läst alldeles för många förlossningsberättelser (borde inte läsa, men det är som en bilolycka, svårt att titta åt andra hållet) och hört om alldeles för många komplikationer som uteslutande drabbar kvinnor som föder barn. Att ens kropp någonsin ska fungera normalt igen tycks vara mer än de flesta kan förvänta sig!? Plus att sjukvården verkar behandla all oro och alla symptom med en axelryckning (som vanligt då, när det handlar om kvinnospecifika problem).

Om jag inte redan var helt säker på att jag inte vill ha barn så skulle jag antagligen bli det bara av att läsa bloggar skrivna av barnaföderskor.

Jag kan känna att ni som väljer att skaffa barn är så sjukt modiga. Jag får ofta höra att jag är ”modig” som typ kör motorcykel och hoppar fallskärm och flyttar utomlands. Men det är enkelt, kräver ingen större uppoffring.

Men bara tanken på att föda barn? Fullkomligt skräckinjagande.

8 Comments

 • Mirijam Geyerhofer

  Haha, jag hade till och med det som argument ifall det skulle behövas inför mitt snittsamtal! JAG ÄR INGEN FEGIS, JAG HAR BÅDE MC-KORT OCH FALLSKÄRMSCERT, JAG VILL BARA INTE BLI ANALINKONTINENT! men som tur var behövde jag inte dra det så långt innan jag fick mitt snitt beviljat.

 • Anna Granström

  Helt sjukt vad vi kvinnor utsätter oss för! Föda barn var dock INGENTING jämfört med 9 månaders helvette att vara gravid (och komplikationer efter). Själva förlossningen är ju så kort i sammanhanget. Men fortfarande totalt jävla sjuk.

  • Cinderalley

   Ja, det skulle kanske kännas lite väl antiklimaktiskt om man efter 9 månaders helvete bara tryckte på en knapp och ungen ploppade ut liksom 😉

 • Nikki

  Att föda barn var speciellt, det gör ont förstås, MEN jag tycker att dra ut visdomständerna är hundra resor värre (det är förstås individuellt med smärtan). Det jag saknar allra mest är sömnen (jag är en ”sömn-narkoman” av högsta rang). Trodde inte jag skulle klara av att ta hand om ett spädbarn med 2 timmars sömn per natt…

  Klokt val av dig att inte vilja ha barn, faktiskt. 🙂

  • Cinderalley

   Uh, jag har inte dragit ut visdomständer heller. Den enda “frivillga” smärtan jag utsätter mig för är tatueringar, men anar att det är en dans på rosor i jämförelse…

 • Sofia

  Trots två förlossningar är det smärtan jag tvekar inför när jag funderar på att skaffa fler tatueringar. Vet dock att jag efter båda tatueringarna OCH båda barnen sa att “det här gör jag fan aldrig om”… Har dock aldrig tatuerats under profylaxandning, det är mitt hopp i det hela. Såg A profylaxa sig igenom en hel överarm och det verkade ju gå bra 🙂

  • Cinderalley

   Haha nä, varje gång jag tatuerar mig tänker jag också att jag aldrig ska göra om det. Har gått sådär hittills kan man väl säga…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *