Bra saker,  Jobbrelaterat

Varför alla borde lära sig att koda

Något av det bästa jag har gjort för mig själv, även om jag inte insåg det då, är att lära mig koda. När jag var typ 13-14 och hängde väldigt mycket på Skunk och Lunarstorm råkade jag komma in på det här med HTML mest för att kunna göra min Skunksida lite roligare. Sen gjorde jag en hemsida till mitt band, och sen ett par till åt kompisars band, och sen bara fortsatte det. Jag lärde mig det mesta genom att läsa en himla massa kod och försöka klura ut den. Men det var verkligen bara en hobby och absolut aldrig något jag trodde att jag skulle jobba med.

Men fast forward till nästan 10 år senare, när jag stod nyutexaminerad och pank med en kombinerad journalist- och litteraturvetenskapexamen i ett helt nytt land under ett av de värsta åren för ekonomin sen depressionen. Då är det liksom inte läge att till varje pris följa sina journalistdrömmar. Då tar man första bästa någorlunda kvalificerade jobb som erbjuds.

Och då kom mina HTML-skills plötsligt väldigt väl till hands. Jag fick jobb som webbdesigner på en kreativ byrå och stannade där i nästan 4 år. Sen fick jag ett nytt jobb som copywriter på ett företag som egentligen inte hade någon webbdesigner, så jag fick ta på mig den rollen också. Och ungefär vid det laget insåg jag vilken fantastisk kombination det är, att få både skriva och koda.

Nu när jag jobbar på en tidningsredaktion och får göra allt från att bygga hemsidor och designa marknadsföringsmaterial till att skriva artiklar och gå på events, så inser jag vilken jäkla tur det är att jag började lära mig att skriva kod som 13-åring. Tack vare Skunk har jag idag mitt drömjobb. Vem hade trott?

4 Comments

  • Cinderalley

   Ja! Jag såg ditt inlägg om det, tror att det var det som fick mig att vilja skriva detta faktiskt. Håll ut, det blir lättare! Och roligare!

 • Cattis

  Jag vill också kunna knacka kod, jag har försökt lära mig via nätet, men känner att jag vill ha en människa i rummet att fråga… Jag höll alltid på och grejade och ändrade på skunk och Lunarstorm och tänker att det ju borde vara typ samma sak!

  • Cinderalley

   Du kanske kan läsa en distanskurs? När jag höll på att söka jobb läste jag en sommarkurs som hette “CSS-baserad webbdesign” eller något liknande, mest för att ha något att lägga till på CV:t. Jag tror att det var via Umeå universitet. Det finns säkert andra bra kurser om man letar lite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *