Litteraturbloggen

Boktips: The First Bad Man

badmanHäromdagen läste jag ut Miranda Julys The First Bad Man. Det är hennes första roman, och eftersom jag älskade (!!!) hennes novellsamling No One Belongs Here More Than You var jag tvungen att göra något så ovanligt som att köpa nya romanen inbunden istället för att vänta på pocket.

Och det är en, i brist på bättre ord, väldigt originell bok. Absurd, skruvad, märklig, en smula pervers. Och smart, fin och stundtals helt briljant. Men även nästan smärtsamt… konstig. Jag älskar dock verkligen Miranda Julys språk och hennes observationer så det gör inte så mycket.

Den handlar om Cheryl, som är en extremt sympatisk medelålders kvinna med vissa psykologiska egenheter. Och hennes relationer – verkliga eller påhittade – till en äldre man, en ung kvinna, och ett barn vars själ dyker upp i andra barn hon träffar.

Jag vet inte om jag kan förklara den här boken, man måste liksom läsa den själv. Och det tycker jag att man ska göra. Läsa den, alltså.

Betyg: 4/5

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *