Matbloggen,  Meatless Monday

Meatless Thursday: Blomkålsalfredo med grönkål

Meatless Monday på en torsdag? Jomen vi kör. Jag hittade det här receptet i senaste numret av Vegetarian Times (min bästa matlagningstidning!) och det var så gott att jag måste dela med mig. Så här kommer en nyttigare, och betydligt godare, variant av Pasta Alfredo.

DSC_0004

Du behöver:

1 litet blomkålshuvud
1 schalottenlök
2,5 dl mjölk
2 matskedar grekisk yoghurt
2 dl riven parmesan
rivet skal från 1 citron (omkring en matsked)
4-5 stora blad grönkål
1 paket pasta (linguine eller fettuccine blir bäst)
smör
salt och peppar

(Allt utom möjligen parmesanosten går att byta ut mot mjölkfria/veganska alternativ. Jag använde till exempel havremjölk, mjölkfritt margarin och äggfri pasta.)

Gör så här:

Koka pastan. Spara lite av pastavattnet, typ 2 deciliter.

Hacka löken och skär blomkålen i små bitar. Låt koka på svag värme tillsammans med mjölken tills blomkålen är mjuk på gränsen till överkokt (typ 10-15 minuter?). Mixa med stavmixer tills du får en slät röra. Rör ner yoghurt och salt och peppar.

Skär grönkålen i mindre bitar. Värm lite smör i en kastrull och rör ner grönkålen. Dra ner värmen och rör om i ett par minuter, tills grönkålen är mjuk.

Blanda ihop pasta, blomkålsröra, parmesan, grönkål och citronskal. Späd med lite pastavatten om det är för torrt. Salta och peppra efter smak. Toppa med lite mer parmesanost och ÄT!

DSC_0002

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *