Äventyr

Salvation Mountain

Idag var jag ledig från jobbet och sugen på en ordentlig motorcykeltur. Min kompis Fred, som jobbar som försvarsadvokat, skulle iväg och träffa ett par klienter i häktet i El Centro, så jag bestämde mig för att haka på. El Centro är en ganska otrevlig håla som ligger ungefär 20 mil rakt österut från San Diego, men istället för att ta motorvägen körde vi the scenic route genom slingriga bergsstigar längs med den mexikanska gränsen, så det blev en mycket trevlig heldagstur.

Medan Fred var i häktet tog jag en solotripp upp till Salvation Mountain, som ligger ungefär 6 mil norr om El Centro. Jag har velat åka dit hur länge som helst, men eftersom det ligger verkligen mitt ute i ingenstans har man liksom inte vägarna förbi så ofta.

DSC_0183

Salvation Mountain är alltså en helt galen konstinstallation skapad av en snubbe som hette Leonard Knight (som för övrigt dog förra året). Han har alltså byggt och målat det här berget, mitt ute i ingenstans, och det är ett extremt surrealistiskt hopkok av gigantiska färgglada bibelverser och knasiga jesusgrejer.

DSC_0182

DSC_0225

DSC_0185

Nu är jag ju extremt mycket ateist, och det här är en smula creepy och väldigt knarkigt. Men ändå, så himla coolt!?

DSC_0201

Kolla i bakgrunden så ser ni att det ligger liksom INGENTING annat här ute. Bara det här stora, märkliga pastellberget med ett gigantiskt kors mitt på. Omgivet av öken och en och annan trailer park.

DSC_0206

Bakom själva berget finns ett gäng labyrintliknande grottor som även de är målade i alla möjliga färger och bibelverser.

DSC_0214

Och detta!? Katter överallt.

DSC_0219

Och en massa gamla skrotbilar målade precis som resten av stället.

DSC_0222

DSC_0227

DSC_0234

Förstår ni vilken sjuk grej detta är? Salvation Mountain är verkligen något av det märkligaste jag har sett. Nu vill jag åka dit igen!

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *