Vardagsanekdoter

Voodoo Magic

Min doktor har skickat mig på akupunktur (eller ”Voodoo magic”, som han kallar det) för min axelskada och igår hade jag tid för mitt första besök. Det bör kanske sägas att jag är hyfsat skeptisk mot den här typen av österländsk medicin.

Efter att ha fyllt i en massa papper fick jag i alla fall komma in och lägga mig på en brits. Akupunktören berättade lite om vad själva behandlingen går ut på, och sen tog hon min puls. Pulsdiagnostik är tydligen vanligt i kinesisk medicin, och man mäter olika pulser genom handlederna.

Nästan genast efter att ha känt min puls frågade akupunktören om jag var vegetarian. Jag hade inte nämnt ett ord om detta, men tydligen har vegetarianer ”starkare kvalité” på sin puls så hon kände det!? Så sjukt. (Jag berättade dock detta för min läkare och han sa att jag ”ser ut som en vegetarian” och att det skulle kunna vara en inte helt långsökt gissning… Jag vet inte.)

Sen stack hon i alla fall några nålar i mina axlar och fötter och så fick jag ligga still och vänta ganska länge. Jag vet inte riktigt hur länge eftersom jag somnade och inte vaknade igen förrän hon kom tillbaka och tog ut nålarna igen.

Det näst sjukaste (efter vegetarianpulsen) är att det hjälpte!? Jag har fortfarande ont i axeln, men inte på långa vägar lika ont som jag brukar ha på en fredageftermiddag efter en lång arbetsvecka. Jag har 5 besök till inbokade de närmsta veckorna, och för första gången på typ ett halvår känner jag mig lite hoppfull. Jag kanske inte behöver hugga av mig armen trots allt?

aku

10 Comments

 • Anna

  Tänkte bara inleda med en kommentar om hur himla bra din blogg är, upptäckte den ganska nyligen (så du vet att du fortfarande får nya läsare!).

  Jag känner också igen mig i din upplevelse av akupunktur. Jag testade akupunktur för en gammal skada i en rygg/axelmuskel som aldrig velat försvinna. Var också skeptisk innan och därför väldigt överraskad av resultatet. Jag kunde tidigare till exempel inte bära något i högra handen (matkasse eller liknande) utan att få sjukt ont i axeln och nacken, men efter de första behandlingarna gick det igen. Tror jag gick tillbaka 4-5 gånger. Axeln är fortfarande ett problem, men inte lika mycket (jag kan bära tunga kassar i högerhanden numera utan att få ont). Tror också att en annan stor anledning till att det blev bättre är att jag går hyfsat regelbundet och får thaimassage, de är riktigt bra på att trycka till den där envisa muskeln. Min skada är dock mer ett resultat av åratal av dålig hållning och därför ganska annorlunda från din. Normalt är jag väldigt kritisk mot alla former av pseudovetenskap, men just akupunktur känns inte som det första man bör rasa mot. Många med muskel- och ledbesvär som jag känner upplever att det hjälper och så länge det inte marknadsförs som ett botemedel mot cancer eller liknande så skadar det ju inte.

  Min sjukgymnast testade också sätta nålar i huvudet på mig för min migrän. Det funkade inte, men så finns det förmodligen en biljon olika anledningar till att jag får migrän som inte har med mina muskler att göra.

  • Cinderalley

   Hej och tack snälla!

   Jag håller med, fast jag är snarare skeptisk mot huruvida det fungerar än direkt kritisk mot det. Sen har jag också fått känslan av att det verkar mest effektivt att använda akupunktur i kombination med till exempel sjukgymnastik och/eller massage. Skönt att höra att det har hjälpt för dig i alla fall!

   • Anna

    Jag hoppas verkligen att det hjälper för dig med, sjukt jobbigt att ha ont jämt.
    När jag säger “kritisk” så tänker jag nog främst på sådant som anti-vaccinrörelser och organisationer som skickade homeopatisk “katastrofhjälp” till exempelvis Haiti efter jordbävningen där. Alltså sådant som faktiskt riskerar att göra skada. Så kanske lite väl hårt ordval i det här fallet 🙂

 • Pernilla

  Härligt – hoppas resultatet håller i sig! Jag har också varit – och är fortfarande – skeptisk mot akupunktur och liknande, men fick för många år sedan akupunkturbehandling mot migrän (kan väl ha varit 16-17 år). 10 behandlingar, och gick från några migränanfall i månaden till att de senaste tio åren har haft nästan-migrän kanske fyra fem gånger. Huvudvärk över lag minskade!

  Nu när jag läser om skadade axlar och liknande inser jag att jag kanske måste trotsa skepsisen igen och gå och få akupunktur för en trasig rygg…

 • Loppan

  Lustigt att allt som inte ar sanctioned by medical institutions are woodoo … ungefar som med hemp oil och cancer som faktiskt fungerar och som the medical world vagrar anvanda! Bara for att nagot ar billigt och enkelt innebar inte att det inte fungerar! Kul att du ar pa battringsvagen

  • Cinderalley

   Fast när det gäller akupunktur har det väl egentligen inte så mycket att göra med att det är billigt och enkelt, utan snarare att det är svårt att bevisa att/om/varför det faktiskt fungerar. Plus att voodoo-referensen nog har mycket att göra med att sticka nålar i folk 🙂

 • Karin

  Vet inte hur det är i US, men i Sverige så är läkarna över lag ganska kassa på just rörelseapparaten & hur allt hänger ihop. Detta faktum även uttalat ifrån min syster – som är läkare.

  Jag har haft problem med min axel i flera år, jag fick kortisonsprutor, smärtstillande & röntgen. Senare började det talas om operation.
  Går för några månader sen till en massör som utbrister under behandlingen: “Jösses vad din skuldra arbetar fel, den trycker på leden… Du måste ha enormt ont i din högra axel?” Hon kikar vidare och bäckenet är snett vilket jag aldrig märkt, så har det varit i år vilket har lett till att höger sidan har blivit lite “fucked”. Naprapat & sjukgymnastik – smärtreducerad & glad för att det inte hann bli op.

  Hej 4 olika läkare under 5 års tid… Våga testa alternativ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *