Amerika,  Det ofattbara,  Irritationsmoment

Bill Cosby, Cecil the Lion, Sandra Bland och Planned Parenthood

Det har varit en extra deprimerande vecka i amerikanska medier, och jag vet inte hur mycket som har nått Sverige. Så här kommer ett litet axplock av de mest diskuterade nyheterna från de senaste veckorna. Den ena värre än den andra.

Bill Cosby

En folkkär amerikansk komiker och skådespelare har anklagats för våldtäkt av 46 kvinnor, vilket antagligen innebär ett enormt mörkertal av offer som inte har klivit fram. Cosby har själv erkänt under en rättegång att han har drogat kvinnor i sexuellt syfte. De flesta av våldtäkterna ägde rum för så pass länge sen att preskriberingstiden har gått ut, så det är inte speciellt sannolikt att en av de värsta serievåldtäktsmännen i USAs historia ens kommer att hamna i fängelse.

Se även: ‘I’m No Longer Afraid’: 35 Women Tell Their Stories About Being Assaulted by Bill Cosby, and the Culture That Wouldn’t Listen

Cecil the Lion

USAs näst mest hatade man, efter Bill Cosby, är just nu Walter Palmer, en tandläkare från Minnesota. Enligt uppgifter i media har han betalat 55.000 dollar för rätten att få skjuta ett lejon i Zimbabwe. Han ”råkade” dock skjuta Cecil, ett lokalt kändislejon, genom att lura ut honom ur nationalparken där han bodde. Big no-no. I ett brev till sina tandläkarpatienter ber Palmer om ursäkt för att ha skjutit det folkkära lejonet. Vad han inte verkar förstå är att folk är upprörda över att han sköt ett LEJON, period.

Se även: Kimmel chokes up on air over Cecil the lion, likens hunter to Bill Cosby

Sandra Bland

En 28-årig svart kvinna blev stoppad av en polis för att ha bytt fil utan att använda blinkers. Tre dagar senare hittades hon död i sin fängelsecell. En minst sagt oproportionerlig eskalering av händelser, och Sandra Bland är bara en i raden av de svarta kvinnor och män som har dödats, direkt eller indirekt, av polisen de senaste månaderna.

Se även: #WhatHappenedToSandraBland

Planned Parenthood

I en extremt oärligt redigerad video som släpptes nyligen, av antiabortgruppen Live Action, framstår det som att Planned Parenthood, en organisation som erbjuder kraftigt subventionerade reproductive health services främst till fattiga, tjänar pengar på att sälja bebiskroppsdelar (???) på svarta marknaden. Det är ju såklart inte sant över huvud taget, men eftersom Planned Parenthood även ägnar en liten del av sin verksamhet till att utföra aborter så anser landets konservativa kristna att de är antikrist och bör stoppas till varje pris. Och den här videon ger dem vatten på sin kvarn.

Se även: Planned Parenthood is Not Selling Baby Parts, You Fucking Idiots

 

Jag skulle egentligen också skriva något om Hulk Hogan, som har avslöjats för att ha hävt ur sig en massa rasistisk och homofobisk smörja på film, och Madyson Middleton, 8-åringen som hittades våldtagen och mördad av sin 15-åriga granne i ett soprum i Santa Cruz häromdagen. Men nu orkar jag fan inte mer.

planet

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *