Det ofattbara

En till skolskjutning

Minst 9 personer dödades i en skolskjutning i Oregon igår. Det är den 45:e skolskjutningen i USA bara i år, och den 294:e masskjutningen (där mer än 4 personer har dödats) hittills under 2015.

Det verkligt sjuka – förutom den kultur som fostrar dessa våldsmakare, som nästan alltid tycks vara unga, arga män – är de röster som höjs i försvar för rätten att få bära vapen när något sånt här händer. Kommentarsfält och sociala medier fylls genast av konservativa män(niskor) som tycker att lösningen är MER vapen, ALLA ska ha vapen, så att man kan försvara sig mot galningarna med vapen. De som törs föreslå att lösningen kanske istället innebär att man gör det svårare för vem som helst att få tag på ett skjutvapen – till exempel genom att införa vapenregistrering med fingeravtryck, eller “körkort” för att få bära pistol, eller noggrannare bakgrundskontroller, eller förbud mot automatvapen, osv – blir genast kallade antidemokratiska landsförrädare. Det är trots allt en MÄNSKLIG RÄTTIGHET att få bära vapen i USA. Second Amendment och allt det där.

Jag blir så arg på detta. Dessa gun nuts vägrar förstå att sånt här inte händer i andra länder i västvärlden, utom i extrema undantagsfall. I USA händer det så gott som varje vecka. Men vapenlobbyn här är så stark att det knappt går att yttra ett ord i försvar för ökad gun control utan att få en mobb av väldigt högljudda och väldigt arga kristna konservativa vapenägare efter sig.

The Onion satte fingret på problemet i den här artikeln från förra året: “‘No Way To Prevent This,’ Says Only Nation Where This Regularly Happens”.

Här är en annan smått sarkastisk men nyanserad artikel på ämnet:

“Contrary to the right-wing paranoia, the Second Amendment is in no danger of being repealed. It is nearly impossible to push even the mildest gun control measures through legislatures at either the federal or state level. The Senate took months to confirm our current surgeon general because he’d had the temerity to suggest research on the causes of gun violence might help us find solutions to reduce it. Gun nuts: You’ve won! It’s all over but the shooting shouting!”

6 Comments

 • Annika

  Förjävligt är vad det är. Och sorgligt – å ena sidan är det så vanligt nu att ingen orkar reagera och å andra sidan så infekterat att ingen vill säga något för att att det inte ska bli bråk. Så det tigs ihjäl.

  Jag instämmer helt och fullt med att vapenlagarna måste ändras. Men förutom det så fattar jag inte att man inte ställer fler frågor om händelserna. Det måste ju finnas information – data – att samla när det finns så många fall för att förstå vad det är som går snett bortsett från att riktiga farliga våldsamma ungdomar får tag på vapen de inte borde ha tillgång till…

  • Cinderalley

   Ja, verkligen. Det är ju såna frågor man ställer sig, speciellt när så många av de här brotten dessutom verkar vara religiöst motiverade. Men så länge det är vita, kristna män som begår dem är det ingen som törs prata om “the bigger picture”… Jag förstår det verkligen inte.

 • J

  Alltid lika aktuell vetenskaplig forskning om ämnet:

  http://faculty.uml.edu/mduffy/48.240/Michael%20Kimmel%20Adolescent%20School%20Shootings%202003.pdf

  Det största problemet är snarare maskulinitetsproblematik enligt denna artikeln, vapentillgången möjliggör dock så det är klart en diskussion om vapen är relevant. Uppmanar verkligen till att läsa denna, författarna testar en mängd olika variabler till uppkomsten av skolskjutningarna. Superintressant för alla som är intresserade av genus etc.

  • Cinderalley

   Ja, precis. Det kanske inte framgick, men jag tror alltså inte att de bakomliggande anledningarna till de här dåden är vapentillgången. Men vore det inte så lätt att få tag på skjutvapen skulle siffrorna garanterat minska, vilket bevisas av att länder med striktare vapenlagar har färre skjutningar. Däremot skulle det underliggande problemet fortfarande existera. Det är lite det jag menar när jag säger att alla våldsmakarna är unga, arga män. Ingen tycks reflektera över varför det är så.

  • Annika

   Jättebra artikel! Tack för referensen. Hoppas att de gör om samma studie men breddar den upp till nutid och gör den lite mer systematisk – deras forskningsmaterial slutar ju 2001. Eftersom frekvensen av skjutningarna har ökat skulle det vara väldigt intressant att veta om deras hypotes håller med de senaste 14 årens fall inräknade.

   Jag tycker det ligger mycket i förslaget att de här manliga könsrollerna som förutsätter homofobi, våld och heterosexualitet och som måste drillas hem genom mobbning och försvaras till varje pris är en grund för våldet. Jag är inte helt säker på att det håller när det handlar om universiteten – där finns det ju ofta lite mer utrymme för subkulturer, annorlundaskap, osv. De ingick ju inte heller i studien men samtidigt är mönstren desamma. Vet inte heller om det förklarar de fallen där skjutningarna inte riktats mot den EGNA skolmiljön (de kanske har blivit vanligare efter 2001…?). Men som sagt, väldigt bra artikel som ger lite mer klarhet!

 • Jenny

  Som nagon sa har sa tror jag ocksa att det har med konsroller att gora. Tydligen sa hade den har killen “beta male problems.” Att vissa man ens tror pa sant trams ar ju skit trakigt. Att det finns “alpha” man och “beta” man. Det var ju sant han Elliott Rodger ocksa trodde pa. Och sen det har med att det inte tas seriost nar folk skriver sant pa forum pa internet. Laste att folk holl pa att ge tips at honom och sant, pa hur man bast utrattar det hela. Laskigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *