Sverige vs. USA,  Ytligheter

Att inte vara frisör

chopperfest

Jag känner att jag har bott i USA tillräckligt länge för att vid det här laget vara ganska immun mot de flesta kulturkrockar mellan svenskt och amerikanskt. Jag har helt enkelt vant mig vid alla amerikanska knasigheter och tycker inte att de är konstiga längre. MEN en grej som jag fortfarande tycker är jättekonstig är detta. Att nästan alla ”alternativa” tjejer, dvs tjejer som ser ut ungefär som jag, med färgat hår och mycket tatueringar, är frisörer. Det är liksom en grej. Folk som inte känner mig frågar jämt om jag jobbar som frisör, eller hair stylist då. Och jag överdriver inte ens om jag säger att kanske 80% av mina tjejkompisar jobbar som frisörer, eller makeupartister, eller ännu hellre båda.

Av de relativt få kvinnor jag känner som (ännu) inte är frisörer är det ganska vanligt att de ändå drömmer om att jobba med hår och/eller smink men att de inte har råd med cosmetology school. Eller att de går på cosmetology school just nu men inte har fått sin licens ännu.

Jag antar att det har att göra med de ganska snäva och omoderna könsrollerna i det här landet (jag tror inte jag känner en enda frisör i Sverige?), men jag misstänker också att hår och smink lockar kreativa kvinnor som gillar att experimentera med frisyrer och looks. Oavsett blir jag fortfarande lite förvånad när någon utgår från att jag jobbar inom skönhetsbranschen eftersom det är något jag aldrig i hela mitt liv har ägnat en enda tanke åt, och jag inte kan tänka mig många yrken jag skulle vara sämre på.

5 Comments

 • Jenny

  Jag blir ocksa fragad om detta! Men jag har alltid trott att det ar for att jag fixar mitt eget har for det mesta, sa nar nagon fragar vem har fargat/klippt osv sa sager jag att jag gjort det sjalv. Men nu nar du sager det har med att det nastan alltid ar alt. brudar som ar frisorer sa tanker jag att det maste ju vara darfor.

  • Cinderalley

   Ja, så konstigt!? När jag tänker efter känner jag en hel del snubbar som jobbar som barbers också, och även de är uteslutande tatuerade alt-killar.

 • andrea

  Schniggt linne! Vad är det för märke?

  (P.s jag känner två frisörer i Sverige – både alternativa brudar. MEN ena bor i Malmö & den andra i götet. I sthlm ekar frisörkompisarna med sin frånvaro)

  • Cinderalley

   Tack! Det kommer från Bandit Brand.

   Men när du är ute på stan så utgår inte främlingar från att du är frisör, väl? Det är den skillnaden jag tycker är lite knäpp 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *