Matbloggen,  Meatless Monday

Meatless Monday: Grönsaksbullar i pitabröd

DSC_0314

Ni kanske vet vid det här laget hur mycket jag älskar IKEAs svenska matbutik. Jag åker dit med jämna mellanrum för att köpa tunnbröd, lagrad ost, lösgodis och musli. För ett tag sen började de dessutom sälja veganska grönsaksbullar i frysdisken. Som köttbullar, fast gjorda på en massa grönsaker. De är goda men lite torra om man inte serverar med någon sorts sås, så jag har experimenterat med lite olika recept med dessa. Idag gjorde jag en medelhavsvariant med grönsaker, hummus och pitabröd.

Nu vet jag i och för sig inte om de här grönsaksbullarna går att köpa i Sverige. Men i så fall tänker jag att det nog går lika bra att ersätta med vanliga vegoköttbullar eller falafel. Eller gör egna! Snabbt, lätt och gott blir det i vilket fall som helst.

Grönsaksbullar i pitabröd
Serves 4
Write a review
Print
Ingredients
 1. 4 pitabröd
 2. 500 g IKEAs grönsaksbullar (eller liknande)
 3. ½ påse fryst broccoli
 4. ½ påse frysta ärter, majs och paprika
Sallad
 1. Körsbärstomater
 2. Gurka
 3. Sallat
 4. Rödlök
 5. Avocado
Snabb hummus
 1. 1 burk kikärtor + en skvätt spad
 2. 1 vitlöksklyfta
 3. Saften från ½ citron
 4. Olivolja
 5. Salt & peppar
Chevreröra
 1. 100 g chevre
 2. 1 ½ dl grekisk yoghurt
 3. Salt & peppar
Instructions
 1. Lägg grönsaksbullarna på en plåt och kör in i ugnen (enligt anvisning).
 2. Koka under tiden de frysta grönsakerna i några minuter och ställ åt sidan.
 3. Skär salladsingredienserna i små bitar och blanda i en skål.
 4. Blanda ihop ingredienserna till hummusen och mixa med stavmixer. Det blir godast om den inte är helt slät.
 5. Mosa ihop chevre och yoghurt med en gaffel. Salta och peppra.
 6. När grönsaksbullarna är klara, lägg in pitabröden på eftervärmen i ugnen i någon minut. Fyll sedan varje pita med hummus, kokta grönsaker, sallad, grönsaksbullar och chevreröra.
 7. ÄT!
Cinderalley https://www.cinderalley.com/
pita2

4 Comments

 • Maja

  Roligt att höra ditt positiva omdöme! Vi har dom här hemma också. En av våra (eller iaf företagets ehm.) stora stansningar på ett nyttigare och hållbart liv. Säljs både i restaurangen och frysdisken.
  Mitt bästa yoghurt baserade recept är
  Turkiskyogurt, vitlök, senap, lite salt och peppar, någon droppe citron.
  Min (fått receptet utav mamma) universal sås 😀

 • Annika

  Ser gott ut! Får prova någongång.

  Själv är jag inte riktigt sams med IKEAs mataffär sen de tog bort nästan alla andra märken av mat för ett par år sen och började sälja enbart sitt eget massproducerade (några undantag görs ju ibland). Vill jag ha svensk mat brukar jag beställa från Swedish Sweets and Imports på Coronado – jättebra sortement och billig leverans (eller gratis om man åker dit ut och hämtar det själv).

  • Cinderalley

   Jag håller med, det har blivit väldigt mycket sämre sen de började sälja bara IKEA Foods. Jag pratade med två kvinnor på House of Swedens julmarknad i Balboa Park förra året som jag tror var från Swedish Sweets and Imports. De gav mig ett visitkort, borde kolla upp det närmare. Fast egentligen är det inte så himla mycket jag saknar från Sverige. Det mesta går att hitta på IKEA…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *