Irritationsmoment,  Vardagsfilosoferande

Inte mitt Sverige

Läser Harens inlägg och blir alldeles kall, samtidigt som jag inte ens blir förvånad. Hon skriver:

Vi smyger runt chipshyllor och lyfter på brieost och är fredagshålögda och vill bara hem till soffan. Då puttar en man i 50-årsåldern in honom i en hylla och väser “din jävla svartskalle” och försvinner snabbt iväg. Vi står kvar med gapande omunnar. Vavava? Vem GÖR så? Går runt och hatar lite i en mataffär på en fredagseftermiddag.

Tydligen många. Kan liksom inte uttrycka hur jävla äckligt klimatet är i Sverige just nu.

Och så tänker jag på min syster, som bor i en söderförort till Stockholm med sin man och två små döttrar. Hennes man är från Peru och pratar ännu inte perfekt svenska. Mina systerdöttrar är små kopior av sin mamma, men med sin pappas mörka hår och stora, bruna ögon. De finaste ungarna. Och det gör mig så himla arg att de nu växer upp i ett Sverige där de med ganska stor sannolikhet kommer att behandlas annorlunda än om de varit blonda, blåögda och inte fått lära sig att prata spanska med modersmjölken.

Jag och Paul har pratat en del om att åka till Sverige i sommar. Men jag läser om vad som händer i Stockholm just nu och känner mest att jag inte alls vill åka dit. Jag som är invandrad i landet jag bor i, men som aldrig blivit utsatt för rasism eller fördomar eftersom jag har vit hud och blåa ögon. Min kille som är en vit amerikan och inte skulle behöva skydda sig från oprovocerade attacker i Sverige, trots att han inte ens pratar svenska. Avpixlats kommentarsfält som har maskerat sig och klivit ut på stan, och så medias begreppsförskjutning som normaliserar den rasistiska terrorismen. Det är bara så sjukt obehagligt alltihopa. Och det är inte ett Sverige jag vill visa upp för någon.

asylkritisk

9 Comments

 • Jenny

  Det hatfulla klimatet befinner sig i Finland ocksa. Innan sa har folk borjat prata finska med Robert eftersom han ar vit och kanske inte ser sadar “utlandsk” ut, men eftersom det verkar som att folk riktigt letar efter egenskaper som kan tolkas som “utlandska” sa ar jag radd for nasta gang vi aker, eftersom han har mork brunt har, och buskiga ogonbryn och morka ogon. Man vet ju aldrig med sant dar folk..

  • Cinderalley

   Ja, tänker mig att det är ungefär samma i Finland och Norge, och kanske ännu värre i Danmark? Det är så obehagligt, hur det har fått gå såhär långt. Igen, som om vi inte har lärt oss av historien.

 • Annika

  Nej, fifan. För mig känns det iofs som problemet drivits till sin spets och det plötsligt blivit mycket mer legitimt att lufta sitt främlingshat i alla möjliga sammanhang men för mig som växte upp i en liten, nästan kritvit småstad känns det ändå rätt välbekant. Faktiskt mycket som “mitt Sverige.” Min del av världen (i Sverige) röstade 13-17% SD i senaste valet och det är ärligt talat ungefär så många som jag hade sagt var smyg- eller öppet rasistiska i min barn- och ungdom fast då fanns det ju inget legitimt parti för dem (utom Bert Karlsson och Ian Wachtmeister i Ny Demokrati ett tag på 90-talet men det föll sönder rätt fort).

  Till det skulle jag sen lägga alla i min omgivning på den tiden som kanske inte direkt var rasistiska men som ändå aldrig skulle tolererat att någon var annorlunda/inte som de och då skulle numren som inte hade klarat tanken på en hög invandring och möjliga förändringar till deras lilla idylliska ursvenska värld blivit ännu högre…
  Sorgligt.

  • Cinderalley

   Ja, har hört liknande berättelser från ganska många. Jag växte upp i en väldigt mångkulturell Stockholmsförort, och gick i grundskolan med folk från ett gäng olika nationaliteter. Jag minns dock inte att vi hade några uttalade nynassar i min skola, men jag kan minnas fel. Jag var ganska utsatt själv i egenskap av punkare och vänster, och det hände rätt ofta att mina punkkompisar fick spö av nassar. Så det är klart att det inte är något nytt, de här rötäggen har ju alltid funnits. Men tror precis som du säger att det har blivit legitimt och rumsrent att uttala sig rasistiskt, och det i sin tur påverkar ju hur folk agerar också.

 • MM

  Jag tänker lite på det där nu när jag -mulatt med halva genuppsättningen i östra afrikan och andra i blonda skåne – ska ha barn med en vit man. Det finns liksom en trots i mig där jag hoppas hen i magen får så mycket av min färg och sin mormors drag som möjligt men kanske borde jag vara tacksam över att det är troligare att hen blir ljushyad för annars kommer jag liksom behöva dubbla den oro alla föräldrar känner för sina barn för att hen dessutom är rasifierad. Fyjävlafan för det här.

  • Cinderalley

   Älskar trotset! Det är ju det vi borde göra, visa att man kan se ut precis hur som helst, det ger ingen rätten att behandla en som en sämre människa. Men håller med, fyjävlafan…

 • Gunnie

  Jag minns tidningen som du och Frida gav ut när ni var små. Goda nyheter hette den och bestod av ….just GODA NYHETER! En sådan tidning önskar jag fanns nu. Som en motvikt. Jag tycker självklart att man i media ska rapportera om rasism, näthat, kriminalitet, kravaller och annan ondska, som ju faktiskt är en del av vardagen här. Men jag önskar att man kunde skriva mer om de goda krafterna och exemplen i samhället, som ju finns där också och överväger. Så att det blir balans. Och så att du och Paul inte tvekar att komma hit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *