Nostalgi

Pirata, girlpower och punknostalgi

pirata-punkspelning

Jag fick den här bilden skickad till mig på Facebook av en kompis i Stockholm häromdagen, och blev genast intensivt nostalgisk. Det är alltså en handritad flyer från en spelning med mitt första band Ausländer, anordnad av Pirata, som var en feministgrupp jag var med och startade för typ 13 år sen. Vi satte upp punkspelningar med (nästan) bara tjejer på scen. Det här måste ha varit omkring 2003, när jag alltså var 16 eller så.

Jag minns inte exakt hur länge vi höll på med Pirata, men det var en sån himla girlpowergrej. Att som 16-årig tjej i en ganska mansdominerad scen få engagera sig feministiskt på ett praktiskt sätt, och att dessutom få dela scen med bara andra tjejer, var nog ganska ovärderligt för många av oss.

Flyern fick jag för övrigt skickad till mig av en gammal punkkompis som jag umgicks mycket med för många år sen. Nu är han gift och har barn, men på den tiden drack vi upp hans föräldrars whiskey och smet in på den stängda ishallen i Vallentuna, eller gav oss ut mitt i natten för att gräva i containrar efter sånt som folk hade slängt bort, eller hängde i hans kollektiv i Vårberg och pratade litteratur och punk. Och så åkte vi på Roskilde och plankade in och satt i någons tält och hade högläsning ur Äldreomsorgen i övre Kågedalen på norrländska medan det regnade ute och alla omkring oss rökte hasch. Det var fina tider, ändå.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *