Vardagsfilosoferande

Bernie och böcker

g0235873

Jag som har haft ett så dålig läsår hittills i år (snittar på en bok i månaden så här långt, INTE ok!) fick plötsligt tillbaka läslusten igår, när jag började på Room av Emma Donoghue. Den var så svår att lägga ifrån sig att jag läste 260 sidor på raken, tills jag insåg att klockan var 1 på natten och att jag skulle kliva upp fem timmar senare. Needless to say så jobbar jag hemifrån idag…

Igår var förresten Bernie Sanders i San Diego, hans enda officiella stopp i Kalifornien tydligen. En kollega som gick förbi mässhallen där han skulle tala rapporterade att kön för att komma in var nästan två kilometer lång. En annan kollega from är från Vermont (där Sanders är senator) berättade att han har träffat Bernie en massa gånger, och bland annat suttit bredvid honom på ett flyg.

Här är för övrigt en läsvärd artikel som Annika tipsade mig om häromdagen, om den skandinaviska sociala modellen och hur väl den fungerar i ett kapitalistiskt samhälle. Jag tror att många amerikaner är rädda för Bernies idéer enbart för att de är rädda för ordet socialism (och inte förstår skillnaden mellan socialism och socialdemokrati). Det är så frustrerande, att vi är den första generationen som har hela världens kunskap och forskning tillgänglig ett par klick bort 24/7, men att det ändå är så många som väljer att tro på all skrämselpropaganda de hör istället för att ta reda på fakta. Men det är väl inget nytt förstås.

Det känns i alla fall en smula hoppfullt att över 10 000 San Diego-bor tyckte att det var värt att köa i flera timmar för att feel the Bern.

4 Comments

 • Anja

  Ja! den dar artikeln laste jag haromdan (fran en tysk kompis some delade pa fb) och sparade direkt sa att jag kan dela vidare nar folk tror att Skandinavien ar nat slags ouppnaeligt utopia. Mycket bra och informerande. I ovrigt maste jag saga att jag nastan dor pa fotot du har i den har posten, gnnnhgggh sa underbart!

  • Cinderalley

   Ja, något utopia är det ju inte, men det är onekligen trevligt med gratis utbildning och sjukvård som inte ruinerar en osv.
   Fotot ja, inte helt relaterat till inlägget, men jag gillar’t 🙂

 • Jenny

  Jag tror folk ar sa dumma att nar de hor ordet socialism, sa flyger tankarna over till kommunism automatiskt. Och det ar ju som du sager, att det handlar inte ens om socialism, utan socialdemokrati. Men folk ska alltid vara dumma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *