Irritationsmoment,  Vardagsfilosoferande

Rätten till sin egen kropp

Om jag har en politisk hjärtefråga är det helt klart rätten till abort. Jag brukar säga att jag tycker att abort borde vara lagligt ända tills ungen är född, vilket visserligen är något av en överdrift, men ändå inte mycket. Jag tycker på riktigt att en kvinnas (eller livmoderbärares) rätt till sin egen kropp går före precis allt annat.

Därför är det extremt deprimerande att bo i ett land där det sitter en massa medicinskt okunniga gubbar och försöker lagstifta bort något som är LAGLIGT och SÄKERT genom att försvåra för både abortkliniker och gravida, under någon sorts förevänding om kvinnors hälsa och säkerhet. Egentligen handlar det ju bara om att straffa och kontrollera kvinnor, i vanlig ordning.

Det här klippet med John Oliver sammanfattar situationen just nu ganska bra. (Lovar att det är värt att lägga 16 minuter på.)

En av kommentarerna under videon har dessutom en bra poäng angående dubbelmoralen i att vara för abort, men bara under vissa omständigheter:

“Only permitting abortion in the case of sexual assault is horse shit. If the pregnancy is not the cause of a woman’s own sexual agency, you’ll allow it but the moment she chooses sex it’s disallowed? That doesn’t make sense because that means you label choosing sex as the crime.”

Abort är LAGLIGT. Jag förstår inte hur vi år 2016 kan låtsas som något annat, och vara på väg tillbaka till ett förmyndarsamhälle där kvinnor inte tillåts fatta sina egna beslut. Det är så jävla obehagligt.

6 Comments

  • Cinderalley

   Ja, det är så sjukt. Plus själva grejen att ingen bryr sig om de oönskade barnen när de väl är födda. De som är mot abort är ju inte pro-life som de kallar sig, de är bara pro-birth.

 • Agnes

  Detta är absolut min viktigaste fråga. Tycker det är skämmande att allt fler länder vill föbjuda abort. Jag har själv blivit ofrivilligt gravid efter att ha skött mina p-piller exemplariskt i över 10 år. Då var jag glad att jag bor i Sverige. Sjukt att det kunde ha blivit en livstidsdom…

  • Cinderalley

   Ja, så skrämmande. Jag är verkligen 100% övertygad om att det handlar om att kontrollera kvinnors kroppar. Om man verkligen brydde sig om barnen skulle man ju hjälpa de som redan är födda av föräldrar som av olika skäl inte kan ta hand om dem istället.

 • Marie

  Och jag träffade en man (som snart visade sig ha ruskigt ruggiga personlighetsdrag), skyddet sprack och har sällan varit mer tacksam över att abort är lagligt. Det är f.ö. inte ett lätt beslut även om man vet att det är rätt.

  • Cinderalley

   Åh, men verkligen. Det är ju inte som att att förbjuda abort egentligen minskar antalet aborter heller – så vill man verkligen värna om kvinnors hälsa bör man göra det så enkelt som möjligt att göra abort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *