Vardagsfilosoferande

TV-serietips

Jag är ständigt på jakt efter riktigt bra tv-serier att sträckkolla på, men jag har svårt att hitta serier som jag verkligen gillar. Mitt största problem är att jag är så jäkla less på historier om snubbar som gör snubbiga grejer, där kvinnor bara får vara med på en kant, eller i egenskap av kroppar (Sons of Anarchy, Breaking Bad, Mad Men, The Walking Dead, etc. – I’m looking at you!). Detta är också anledningen till att jag väldigt sällan kollar på film, om jag inte på förhand vet att det är något som klarar Bechdel-testet. Det känns väl som ganska rimliga, och låga, krav ändå? Att det ska finnas utvecklade kvinnliga karaktärer med repliker? Det är obegripligt för mig hur man har lyckats utesluta halva befolkningen på det här viset, och kommit undan med det, så pass länge.

Det här går lite i vågor, och när jag tröttnar på att bara se män på skärmen brukar jag kolla om Gilmore Girls från början till slut, trots att jag redan har sett hela serien minst tio gånger och kan alla repliker utantill.

Men nu har jag i alla fall hittat en ny serie som jag än så länge, tre säsonger in, fortfarande känner mig imponerad av, nämligen Scandal. Den är skapad av Shonda Rhimes som också ligger bakom till exempel Grey’s Anatomy och How to Get Away with Murder, och som är kanske världens bästa på att 1. skapa helt sjukt dramatiska plotlines så att man aldrig hinner slappna av, och 2. skapa komplexa kvinnliga och icke-vita (och kvinnliga icke-vita!) karaktärer, vilket ju knappt brukar få finnas på TV. Jag skulle vilja gå så långt som att påstå att Scandal är medvetet feministisk. När det händer sexistiska och/eller rasistiska grejer i serien så problematiseras detta öppet av seriens karaktärer. Och huvudpersonen är en svart kvinna. Och en av de mäktigaste männen i serien är gay. Jag älskar när populärkulturen utmanar stereotyper på ett sätt som inte känns krystat. 

Har ni sett Scandal? I så fall, vad tycker ni?

scandal

17 Comments

 • Anna N

  Nej har inte sett den, men just avverkat några säsonger Masters of sex. Asså, Virgina Johnson, vilken tjej!
  Kram Anna N

  • Cinderalley

   Ah, borde kolla. Jag brukar dock aldrig lyckas se något som inte finns på Netflix eller Hulu, det kräver för mycket ansträngning haha.

 • Concha

  Har inte sett Scandal, får jag kolla upp.
  Kan tipsa om The Killing, River och Top of the lake. Alla tre är väl mer crime än politics, men man slipper iaf macho-huvudrollerna.

  • Cinderalley

   The Killing och Top of the Lake har jag sett och gillar! Även om jag typ får ångest av The Killing för att den är så mörk…

   • Concha

    Ja, The Killing är mörk. Men Mireille Enos (Sarah Linden) är så bra.
    Och har du inte sett River med Stellan Skarsgård så kan jag absolut tipsa om den. Dock bara en säsong tror jag.

 • Fiat

  OBS att Mad Men passerar bechdel och har sjukt viktiga kvinnoporträtt med! Peggy och Joan t.ex. Serien hade fallit platt utan dem. Övriga serier du nämner har jag försökt se men ratat av samma anledning.

  Anyhoodles! Har Scandal i min “att se”-lista. Har du sett Sense8? Finns på Netflix. Sjukt bra!

  • Cinderalley

   Ja, alltså jag gillar ju Mad Men. Men hela 50-talsmachogrejen känns så himla deprimerande, även om Peggy och Joan är grymma. Ska kolla upp Sense8, tack för tips!

 • Anna Nio

  Jag har inte sett den själv (än), men har du kollat in “Broad City”? Ska ju tydligen vara väldig bra, med två kvinnor i huvudrollerna, som väl även skrivit hela serien, om jag fattat det rätt.

 • Hannah

  Spana in Wenthwort! Spin off till klassiska kvinnofängelset och dryper av starka kvinnliga karaktärer med gott om jävlar anamma! Riktigt bra 🙂

 • Anna

  Krigets unga hjärtan
  En tysk miniserie som skildrar några ungdomar som levde under 2:a världskriget i Berlin. En av de bästa serier jag sett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *