Irritationsmoment,  Vardagsanekdoter

Bortom räddning

I USA, eller i alla fall i Kalifornien, har alla helt perfekta kritvita raka tänder. Det här Colgate-idealet har tydligen smittat av sig på mig så pass att jag till och med har kommit på tanken att försöka åtgärda mina egna ganska sneda tänder. Så först gick jag till en tandläkare, som konstaterade att det inte var mycket hon kunde göra, så hon skickade vidare mig till en ortodontist.

Idag hade jag tid hos ortodontisten, som efter en lång undersökning konstaterade att om jag vill ha raka tänder så behöver jag uppsöka en kirurg för att operera munnen, eftersom min överkäke tydligen är för trång för någon annan sorts korrigering, inklusive tandställning. Eftersom detta inte är akut – jag har inga som helst problem med tänderna i övrigt, jag har till exempel aldrig haft ett enda hål – så skulle det antagligen inte täckas av varken min sjuk- eller tandförsäkring.

Såatteh. För att få perfekta Kalifornientänder skulle jag alltså behöva punga ut med tusentals dollar för att genomgå en antagligen inte helt smärtfri operation av käken. Och allt detta bara som en förberedelse för att kunna skaffa tandställning, vilket i sin tur kostar omkring 8000 dollar och ska bäras i ett år eller mer. Känns inte så himla lockande ändå?

Så jag gjorde det enda rätta för någon vars tänder tydligen är bortom räddning och gick till IKEA och köpte en påse gammalt hederligt svenskt lösgodis istället.

ninjacandy

8 Comments

 • Annika

  Mina tänder är också ganska sneda och vinda och inte kritvita – men funktionella – en produkt av den svenska allmänna tandvården? Min teori har alltid varit att amerikaner är besatta av tänder eftersom de är den ultimata penga- och statussymbolen: det första som ryker när man är arbetslös eller hemlös och det sista man “unnar sig” (för det är så förbannat dyrt med kosmetisk tandvård) när man har börjat få pengar. Riktigt raka vita tänder är ungefär lika mycket statussymbol som Prada eller nåt 😉 . Just say no!

  • Cinderalley

   JA, det är precis samma teori som jag har! Men jag undrar ändå hur alla dessa människor har råd, även med tandförsäkring är det ju helt sjukt att lägga nästan 100 000 SEK på raka tänder!?

 • Karen

  Hej! Bodde i USA ganska nyligen och min tandläkare övertalade mig att skaffa tandställningen och då hade jag knappt ens några sneda tänder utan mest ojämna i höjdled. Min tandförsäkring betalade en del, kommer inte ihåg exakt, har för mig 30-50%. Och det var mest av kosmetiska skäl, jag hade inga problem som tvingade mig till att ha tandställning. Hade tandställning i två år och är supernöjd eftersom jag alltid haft komplex för mina “hartänder” till framtänder. I slutändan betalade jag $2000 i USA och ca 15000 kr i Sverige (flyttade hem medans jag hade tandställningen). Ja, mycket pengar men oftast betalar man ju över tiden man har tandställningen. Och visst påverkas man av inställningen, funderade mycket mer på tandblekning när jag bodde i USA än jag någonsin gör här. Funderar inte heller lika mycket på antibakteriella städprodukter 😉 Känn efter ordentligt hur du vill göra, det är ju mycket pengar och har du inga problem så kanske det är värt att strunta i. Tandläkarna i USA verkar ha svårt att förtstå att det inte är superviktigt för alla med raka tänder. Lycka till!

  • Cinderalley

   Hej, såg just den här kommentaren, sorry för sent svar! Alltså grejen är ju att jag inte kan skaffa tandställning just nu, om det bara var tandställningen det handlade om skulle jag helt klart göra det. Och min försäkring täcker en del av det. Men jag måste ju alltså operera munnen för att vidga överkäken för att ens kunna få tandställning, vilket inte skulle täckas av försäkring och dessutom vara en extremt otrevlig upplevelse. Så nej tack! Fint att du blev nöjd i alla fall 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *