Listor

Karriärslistan

Här kommer en lista snodd av Elsa Billgren. Jag älskar att höra om vad folk jobbar med, precis som att jag älskar att se hur folk bor. Så här kommer min version.

sannajobb

(Min LinkedIn-profilbild. Kändes som en passande illustration…)

Vad ville du bli när du var liten?

Författare och journalist. Jag lärde mig läsa väldigt tidigt (och fick läsa högt för de andra barnen på dagis när fröknarna gjorde annat) och har alltid läst, läst, läst och skrivit, skrivit, skrivit. Så det kändes väl naturligt att det var det jag skulle jobba med.

Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?

Journalist. Jag känner så himla många som fortfarande inte vet vad de vill jobba med trots att de är i 30-årsåldern. För mig har det alltid varit så självklart. Det gör väl en del val i livet lättare kanske?

Gick du någon nishad gymnasielinje?

Ja, jag läste Media med inrikting Textkommunikation på Mobila Gymnasiet.

Vad hade du för betyg?

Mest MVG, några enstaka VG, och ett IG i idrott. Gick ut med 19,1 tror jag.

Vilka var dina bästa och sämsta ämnen?

Bästa: svenska, kreativt skrivande, textkommunikation.
Sämsta: idrott och matte pga trååååk.

Utbildade du dig efter gymnasiet?

Ja, jag läste Litteraturvetenskap på Stockholms Universitet, Medie- och kommunikationsvetenskap på JMK, samt gick grundutbildningen på Poppius Journalistskola. Sen flyttade jag till USA och läste ett extra år av blandade skriv- och mediekurser på University of California i San Diego.

Vilket var ditt allra första jobb?

Jag jobbade extra som spärrvakt i Stockholms tunnelbana efter gymnasiet. Hade aldrig ens sommarjobbat innan eftersom jag prioriterade att spara pengar hela året under tonåren så jag kunde spendera somrarna med att åka på festivaler istället för att jobba. Ångrar inget!

Vad har du mer haft för yrken?

Jobbade extra på Systembolaget och Akademibokhandeln medan jag pluggade. Sen har jag jobbat som webbdesigner/webbutvecklare, copywriter, grafisk designer och webbredaktör.

När hamnade du i den banan du är i idag?

Jag tror att allt jag har gjort både utbildningsmässigt och jobbmässigt har lett mig in på den här banan. Jag har pluggat journalistik, praktiserat på tidningsredaktion, och jobbat som webbdesigner. I min nuvarande roll får jag kombinera all den kunskapen och erfarenheten, vilket är GULD.

Vilken är stunden då du liksom visste att du är på rätt väg?

Antagligen när jag praktiserade på Svenska Dagbladet under några månader på gymnasiet och fick skriva en hel massa för en av Sveriges största tidningar. Sen tog jag visserligen en omväg kring journalistiken med en massa kodande, men utan det hade jag nog inte haft drömjobbet på ett månadsmagasin som jag har nu. Det finns massor av duktiga skribenter, men skribenter som även kan koda och designa är lite svårare att hitta. (Vet detta av erfarenhet eftersom vi under en längre tid har letat med ljus och lykta efter någon med den bakgrunden att anställa som webbassistent.)

Vad brukar du få höra att du är bra på i ditt jobb?

Att få saker gjort snabbt och rätt, att ha många bollar i luften, att leverera innan deadline, att vara noggrann och organiserad, och att kunna fixa tekniska grejer som inte funkar som de ska.

Vilka är dina sämsta sidor på arbetet?

Jag blir väldigt lätt stressad, det är ett av mina sämsta personlighetsdrag även utanför jobbet.

Tre saker du är extra stolt över att du gjort i ditt jobb?

Egentligen mest den här grejen: att ha flyttat till ett nytt land utan någon arbetslivserfarenhet eller kontaktnät och utan att ha landets språk som modersmål, och ändå ha lyckats fixa världens bästa jobb och karriär, där jag dessutom får förtroendet att skriva på det nya språket.

Vad går ditt jobb ut på mest?

Skriva artiklar, korrläsa och redigera andras artiklar, lägga upp innehåll på webben, bygga och uppdatera olika webbplatser och databaser, sätta ihop och skicka ut en väldans massa nyhetsbrev, gå på möten, designa grejer, kommunicera med frilansare, osv. Sånt som är kul mest.

Vad skulle du vilja jobba med om du inte gjorde det du gör nu?

Den här frågan är så himla svår. Jag funderar på det här ganska ofta, att det skulle vara spännande att sadla om till en helt ny karriär. Men jag kan inte komma på något som jag hellre skulle vilja göra, eller som jag skulle vara bättre på, än det jag gör nu.

Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig?

Telefonförsäljare, revisor och slaktare.

Vad gör du om fem år?

Ungefär samma som nu hoppas jag, fast med mer ansvar, en finare titel och ett större team att chefa över.

Vad gör du när du är 60 år?

Då är jag ekonomiskt oberoende och har flyttat till en tropisk ö för att leva sista halvan av livet slappandes i ett paradis.

Vad skulle det stå på ditt visitkort om du fick drömma?

Editor in Chief. Hehe. Nä men, a girl can dream.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *