Vardagsfilosoferande

Colombia + Brexit = President Trump?

wapo-trump

Idag går tankarna till Annika och alla de som röstade för fred i Colombia under gårdagen. Jag följde valresultatet med ett allt tyngre hjärta, och börjar på fullaste allvar tycka att folkomröstningar är en ganska dålig idé. Först Brexit och nu detta. (Fast jag antar att president Trump och statsminister Åkesson inte kommer hålla med mig…)

Kanske inte helt relaterat till situationen i Colombia, men jag tänker ändå osökt på den här artikeln jag läste i Washington Post igår. Jag delade den på Facebook med texten “This might be the most terrifying thing I’ve ever read” och fick en del intressanta kommentarer av vettiga människor jag känner. Bland annat en kompis i Sverige som under en tid har argumenterat för att införa kunskapstest för att få rösta. Han menar att för att få vara med och fatta beslut i viktiga frågor borde man först behöva bevisa att man förstår premissen bakom valet baserat på objektiva fakta istället för långsökta konspirationsteorier.

Kvinnan i Washington Post-artikeln är till exempel övertygad om att Barack Obama är en homosexuell muslim och att Michelle Obama egentligen är en man och att de har kidnappat båda sina döttrar, samt att Obama tillsammans med Hillary Clinton var med och startade IS. Absurda – och farliga – vanföreställningar som ju egentligen borde diskvalificera henne från att få rösta.

Fast jag inser samtidigt att det osar klassförakt när välutbildade vänstermänniskor som har tränats i källkritik sitter på sina höga hästar och säger åt den konservativa pöbeln att de tycker fel. Speciellt i ett land som USA, där det som egentligen bör kritiseras är det allmänna utbildningssystemet som lär ut religion istället för kritiskt tänkande, och där bara de välbärgade eller de med stipendier har råd att gå på college.

Men ändå. Med tanke på hur många respekterade republikaner som har gått ut offentligt och varnat för att rösta på Donald Trump så känns det som att det här valet handlar mindre om vänster vs höger, och mer om vettiga människor vs alla andra. Vilket antagligen betyder att we are all fucked.

9 Comments

 • Linda

  Jag har också tänkt tanken om kunskapstest för att få rösta men inser att det inte är ok att tycka så. Men vad fasen, det gör mig arg när folk går på vad politiker säger utan eftertanke, utan faktakoll, utan att fråga sig HUR politikern ska kunna genomföra allt detta… Med demokrati kommer ansvar. Som herr Trump som har en plan för hur IS ska bekämpas men vägrar berätta den. “Trust me, I have a plan.” Jo tjena. Brexit, Trump etc. får en att tvivla på mänskligheten.

  • Cinderalley

   Ja, håller med om allt! Jag känner mig ofta ganska uppgiven över att vi är den första generationen som bokstavligen har all världens information med oss var vi än går i en liten apparat i fickan, och ändå så är det så svårt för människor att utbilda sig själva och särskilja fakta från rena lögner. Men återigen, jag inser att det har med olika utbildning och intelligensnivå att göra och att det är där man måste börja.

 • Johanna Lagerfors

  Det här är så himla svårt och intressant. Demokrati är ju en superbra idé men så börjar folk tycka som/rösta som total freaks och då är ju panikkänslan nära. Trump som president, tanken gör ju fysiskt ont. Nej till fred? VAD HÄNDER?!

  • Cinderalley

   Ja, det känns som att världen går baklänges just nu i så många frågor som rör mänskliga rättigheter, och som tidigare generationer har stridit sig blodiga för. Som detta, men även det nya abortlagsförslaget i Polen osv. Så himla galet och bakvänt!

 • Annika

  Demokratin är väldigt bra. Tills den är dålig….Fast kunskapsprov tror jag inte på – då blir ju samhället (det amerikanska alltså) ännu mer elit-drivet än det redan är. Plus det skulle ju inte bara drabba Trump-anhängarna utan även minoriteter – latino och svarta – i fattiga innerstadsområden etc. Men som du säger själv – nedprioriterad utbildning, sjukvård, mentalvård, ignorerad utbredd fattigdom, osv. får såna här konsekvenser….

  • Cinderalley

   Nej jag håller med, det är ju en väldigt elitistisk position. Men vad ska man göra? Det är en läskig samhällsutveckling som pågår just nu…

 • Anna Nio

  Ibland tänker jag att alla som ska rösta först borde tvingas fylla i vad de tycker i de viktigaste valfrågorna, och sen får de ett omedelbart resultat som visar vilket parti som tänker mest som de själva gör. Frågan är ju dock om folk skulle välja att rösta på det partiet eller bara rösta som de tror att de vill ändå. 🙁

  • Cinderalley

   Fast problemet är ju också att det är väldigt många (vita män) som röstar på en rasistisk, sexistisk och homofobisk kandidat för att de själva är rasister, sexister och homofober.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *