Vardagsfilosoferande

We’re all born naked, and the rest is drag

hatersroast1

Ikväll börjar säsong 9 av RuPaul’s Drag Race och igår kväll var jag och såg en roast med ett gäng tidigare Drag Race-deltagare live på Balboa Theatre – så det här känns som ett bra tillfälle att säga något om varför jag älskar drag så mycket.

Ibland när folk jag känner säger något roligt/smart så brukar jag skriva ner citatet och spara i anteckningarna i min mobil. Jag har ett sånt citat från min kille, som för några månader sen sa detta (halvt på skämt): “I’ve become too much of a hardcore feminist to enjoy anything anymore”. Och alltså, jag kan relatera. Så mycket mainstreamhumor, kanske framför allt standup, görs av straighta vita män för andra straighta vita män. Och jag upplever att många skämt inom den här genren görs på andra, mindre privilegierade, människors bekostnad. Och när man är medveten om detta, och ser strukturer och hur de påverkar, så är det svårt att tycka att mainstreamhumor är speciellt roligt längre, i alla fall för mig personligen.

hatersroast3

Drag däremot är som ett alternativt humoruniversum, där allt som är tabu i den “riktiga” världen är accepterat, och till och med uppmuntras. Det är en plats där de som inte passar in i samhället av olika anledningar kan samlas och skapa sin egen verklighet. Det är politiskt, gränslöst, bitande, självironiskt, accepterande och extremt underhållande. Jag älskar att det finns en hel subkultur där till exempel ensamma LGBTQ-ungdomar från homofobiska landsbygdsorter kan hitta ett sammanhang och få vara ohämmat fabulous tillsammans med andra likasinnade. Och jag älskar att RuPaul har fört fram denna subkultur i strålkastarljuset på prime time-TV.

Föreställningen vi var på igår hette Haters Roast: The Shady Tour. Åtta tidigare deltagare från Drag Race stod på scenen och roastade varandra, och det var brutalt och elakt och sassy och ohämmat och jag har inte skrattat så mycket på väldigt länge. Det var väldigt många skämt på Trumps bekostnad och hela teatern nästan bröt ihop av skratt. Jag tror att den här typen av gränsöverskridande kultur som vrider på könsroller och inte ber om ursäkt för det behövs mer än någonsin, speciellt i ett samhälle där allt som avviker från normen just nu är under attack.

Har ni inte sett RuPaul’s Drag Race så kan jag verkligen rekommendera det (fast börja på säsong 4, de första tre säsongerna är ganska lågbudget). Det är som en blandning mellan ANTM och Project Runway, fast med dragqueens. Seriöst, what’s not to love?

7 Comments

  • Cinderalley

   JA! Älskar Bianca Del Rio, hon och Bob the Drag Queen (som var med i föreställningen igår, yay!) är mina favoriter.

 • Andrea

  Alltså – Im completely with you. Jag ÄLSKAR Drag Race, & kunde egentligen inte sätta fingret på varför initialt utan tänkte precis som du skriver – att det är en blandning mellan ANTM, Project Runway och faktiskt även Face Off, för jag tycker det är grymt fascinerande hur de leker med smink på olika sätt också. (Halva min IG är numera drugor från Drag Race haha!)

  Men sist jag kollade påbörjade jag faktiskt ett blogginlägg som handlar just om varför Drag race är feministiskt. Nu blir ajg sugen på att skriva klart det. Och spana in nya säsongen. ÄNTLIGEN!

  • Cinderalley

   JA, sminkgrejen är sjukt fascinerande, att en ganska vanlig snubbe (utseendemässigt alltså) kan förvandlas till världens snyggaste kvinna bara sådär liksom!

 • Sherdil

  Mm, livet blir så mycket bättre med RPDR ♥️ Tycker det är så häftigt och inspirerande, dels för att det är massor av feminina attribut med extra allt (massa smink, padding, kläder och sassy attitude) och dels för att även om alla deltagarna stävar efter att förkroppsliga det kvinnliga/feminina så gör de det på så olika sätt… Det jag är ute efter är väl det som Katya (min all time-fave) säger i finalen av allstars 2: “I am the complex female character” – och även om de fysiskt är väldigt lika varandra som kvinnor på scen (ofta klänningar och långt hår och pads etc) så är de så otroligt olika kvinnor på ett personligt plan. Vill se mer av denna aspekt av drag IRL generellt, att en i mötet med människor fokuserar på vad de gör och uttrycker, och inte vad de är rent fysiskt

  Blev väldigt filosofiskt detta ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *