Amerika,  Det ofattbara

Från Obamacare till Trump-don’t-care

Är så ledsen just nu. Det var väl ett tag sen jag klagade på att USA egentligen är ett u-land som låtsas vara ett i-land, men det har sällan varit tydligare än idag. För bara en liten stund sen röstade nämligen medlemmar av Representanthuset ja till Trumps “sjukvårdsreform” som ska ersätta Affordable Care Act (aka Obamacare). I praktiken kan den nya planen innebära att många miljoner människor blir av med sin sjukförsäkring, antingen för att de inte kommer ha råd med de nya premierna eller för att de kommer blir förnekade pga pre-existing conditions (vilket kan innebära allt från astma till graviditet till cancer till att ha blivit våldtagen).

Jag förstår inte hur ett land som kallar sig en stormakt år 2017 inte kan erbjuda sjukvård som en rättighet till sina invånare. Jag förstår inte hur någon enda person kan rösta på ett parti som så tydligt tar försäkringsbolagens parti över de människor de har blivit tillsatta för att representera. Jag förstår inte hur den kristna arbetarklassen i mitten av landet, som till övervägande majoritet röstade Trump, inte inser att det är de själva som kommer att drabbas hårdast av detta. Jag förstår inte heller hur politikerna i Representanthuset med gott samvete kan rösta på ett förslag som kommer att orsaka människors död. Barn kommer att dö av detta. HUR försvarar man det här beslutet för sig själv, sin familj, sina väljare? Det är ren och skär ondska.

Förhoppningsvis röstas förslaget ner i Senaten, och alla de miljoner människor som har blivit försäkrade genom Obamacare kan fortsätta uppsöka sjukvård när det behövs. I alla fall ett tag till. 

Joan-Cusack

8 Comments

 • Ulf

  Ja det är mycket som är helt obegripligt i USA. Mycket som är konstigt och bakvänt och rent osympatiskt. Det är lätt att bli förtvivlad i dessa stunder

 • Ida Marie

  Först å främst: ÄLSKAR RUBRIKEN !!!!!!

  Jag tar verkligen många gånger förgivet att jag inte behöver lägga ut tusentals kronor på vård och mediciner, som svensk medborgare boende i Sverige. Allt är inte perfekt; det kan bli dyrt, bökigt, orättvist, fel osv inom svensk vård. Men i det stora hela är målet ’tillgänglig vård för alla’, något som är eftersträvansvärt. Sen tittar iaf jag på USA bland annat och undrar hur det kommer sig att det inte är eftersträvansvärt, något som på riktigt är ->livsviktigt<- ??? Men å andra sidan är jag en politiskt vänsterorienterad människa i själ och hjärta… så vad vet jag?!

  • Cinderalley

   Jag förstår inte hur detta ens är en politisk fråga. Tillgänglig sjukvård för alla invånare borde vara en självklarhet oavsett parti. Men ja, det är så mycket som är bakvänt här…

 • Jenny

  Det som ar ju det konstigaste med allt det har ar ju att det ar en hel del “pro-life’are som sitter och bestammer om sant har, och verkar inte fatta att nar man later folk do och ga sjuka sa kan man verkligen inte kalla sig sjalv “pro-life.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *