Livet och lyckan

Hur man överlever med väldigt lite semester

semester

På tal om det där med att ha väldigt begränsad semester… Jag har de senaste ca 7 åren haft 10 semesterdagar om året. TIO. Nu när jag snart har varit på mitt nuvarande jobb i tre år får jag 5 extra dagar, så jag har totalt 15. Fortfarande så himla lite.

Mina två taktiker för att överleva den här tillvaron är dessa:

1. Att bo i San Diego. Att bo i ett semesterparadis där det är fint väder året runt hjälper extremt mycket när man börjar känna sig överarbetad och less. Bara vetskapen om att det finns milslånga stränder med palmer och boardwalks bara några minuter bort är faktiskt en tröst när man sitter på ett kontor hela sommaren.

2. Att maxa helgerna. Mitt bästa trick alla kategorier är att behandla varje ledig stund som en minisemester, och speciellt helgerna. Redan i början av det här året hade jag bokat in saker nästan varje helg fram tills slutet av oktober ungefär – allt från motorcykelturer till Grand Canyon och Mexiko till två Europaresor och ett gäng festivaler. Utan allt detta skulle jag antagligen förlora förståndet helt. 

Den här livsstilen hänger ju dock på att jag inte har barn, samt att jag har en hyfsat stabil ekonomi. Men oavsett ens förutsättningar är mitt bästa livshack (näst efter att köpa färdighackad vitlök) att unna sig lite semesterfeeling så ofta man kan, även om det bara innebär att man dricker ett glas rosé till middagen en helt vanlig tisdagskväll i november.

11 Comments

 • CC

  Grattis till de extra dagarna!
  Håller dock med om att det är alldeles för få semesterdagar. Tänker ofta på det när jag pratar semester med amerikaner.
  När jag bytte jobb/bransch för fyra år sen bytte jag ner mig i möjlighet att ta ledigt och styra över mina tider.
  Jag märker själv stor skillnad på att ‘bara ‘ (skäms på mig att säg så) ha mina fem veckors semester mot att tex kunna åka till Usa i två veckor å bara ta en veckas semester. Ta fyra veckor på sommaren och ta fler dagar längre fram och ändå kunna spara.
  Du verkar ha hittat ett bra sätt för att överleva iaf?

  P.s. har varit urusel på att kommentera, men läser alltid alla inlägg …. d.s.

  • Cinderalley

   Åh, undrade lite var du hade tagit vägen, glad att du fortfarande läser 😉

   Jamen precis, man vänjer sig ju vid den situationen man har, mest kanske för att man inte har något val? Men fem veckors semester låter i alla fall helt underbart.

   • CC

    Haha, mig blir du inte av med så lätt?
    Älskar att ‘följa med ‘ på dina upptåg o läsa om dina funderingar.
    Å så tycker vi väldigt lika om pajasen som styr å ställer och det är intressant ( och såklart skrämmande) att få info från ‘folket’ och inte bara från journalister.
    Och så känns det som att jag får hänga i mitt älskade CA genom dig☺
    Så, även om jag är dålig på att kommentera ibland (tänker att du kanske blir trött på mig?) så läser jag allt.
    Kram

 • Eva

  Coola Sanna! I alla fall verkar du fà ut extremt mycket av livet trots fà semesterdagar! Härligt!!
  Men tvà Europaresor över helgen?? ;-))

  • Cinderalley

   Haha ooops, borde kanske varit lite tydligare där… Åker alltså till Europa under totalt 3 veckor i sommar (= ALLA mina semesterdagar, plus några obetalda) och inte bara över helger. Den jetlaggen hade inte varit nådig! 😉

 • Maria

  Känner att jag är vansinnigt tacksam över att inte bara ha mina svenska fem veckor utan också som landstingsanställd och över 40 år gammal ha 31 dagar per år att disponera. Det är en lyx som jag borde förvalta bättre. Här ska planeras något riktigt vettigt att använda dem till!

 • Anna N

  Men oj så lite ledigt, och oj så mycket ledigt man tar för givet i Sverige… Men du, hur funkar det när man är sjuk och är hemma några dagar, får man nån ersättning då?
  Undrar Anna N

  • Cinderalley

   Det är lite olika beroende på var man jobbar. På mitt nuvarande jobb har jag fem betalda sjukdagar per år, men jag kan också jobba hemifrån om jag är sjuk så den enda gången jag har behövt använda sjukdagar är när jag opererade armbågen för ett drygt år sen. Är man sjuk en längre tid går det också att ansöka om disability.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *