Litteraturbloggen

Jag behöver boktips! Och ni får några också

julklappar

Hej bloggen, jag behöver boktips! En gång i tiden pluggade jag litteraturvetenskap och jobbade på Akademibokhandeln och läste kulturdelen i DN varje morgon och hade stenkoll på alla nya böcker som kom ut och vilka man verkligen skulle läsa. Numera har jag en lite mer passiv approach där jag mest köper de böcker som Amazon tipsar mig om baserat på tidigare köp. Eh. Så jag skulle verkligen behöva lite rediga boktips från riktiga personer.

Vi kan väl göra såhär. Jag listar ett gäng böcker jag har gett 4 eller 5 i betyg på Goodreads de senaste åren, som mina tips till er (de som är länkade har jag skrivit om tidigare). Och så kan ni tipsa mig om böcker ni tror jag skulle gilla utifrån den här listan? Ok? Ok!

5 i betyg:

Hanya Yanagihara: A Little Life
Lina Wolff: De polyglotta älskarna
BJ Novak: One More Thing: Stories and Other Stories
Jonas Hassen Khemiri: Allt jag inte minns
Donna Tartt: The Goldfinch
Bea Uusma: Expeditionen: Min kärlekshistoria
Jonathan Franzen: The Corrections

4 i betyg:

Chimamanda Ngozi Adichie: Americanah / Half of a Yellow Sun / We Should All Be Feminists
Margaret Atwood: The Handmaid’s Tale
Elena Ferrante: My Brilliant Friend / The Story of a New Name
Jessica Schiefauer: När hundarna kommer
Emma Donoghue: Room
Mats Strandberg: Färjan
Emma Cline: The Girls
Miranda July: The First Bad Man
Elizabeth Hand: Generation Loss / Available Dark
Tom Rachman: The Imperfectionists
Karolina Ramqvist: Den vita staden
Linn Ullman: De oroliga
Junot Diaz: This Is How You Lose Her
James Frey: The Final Testament of the Holy Bible
Jonas Hassen Khemiri: Jag ringer mina bröder
Gillian Flynn: Gone Girl / Dark Places
Malin Persson Giolito: Störst av allt
Carol Rifka Brunt: Tell the Wolves I’m Home
Laura Jane Grace: Tranny: Confessions of Punk Rock’s Most Infamous Anarchist Sellout

Obs 1: ALLA böcker på den här listan är värda att läsas!

Obs 2: Jag gillar även en bra bladvändare även om den inte nödvändigtvis är Stor Litteratur™. Läser också gärna YA och ungdomsböcker i allmänhet.

21 Comments

 • Viktoria Ekberg

  Tack för en bra blogg! Här kommer några tips från mig – hoppas du gillar:
  De kommer att drunkna i sina mödrars tårar/Johannes Anyuru
  Swede Hollow/Ola Larsmo (Om svenskar i Minnesota vid sekelskiftet)
  Tripprapporter/Tone Schunnesson
  Mina drömmars stad/ Per Anders Fogelström (Om du saknar Stockholm :))

  • Cinderalley

   Oh, tack snälla! Tripprapporter har jag velat läsa sen den kom ut. Sparar dessa tills jag är i Sverige om en månad och kan köpa böcker på svenska igen 🙂

 • Amanda

  Vad kul! Vi har en hel del böcker gemensamt så jag skickar dig några tips här och hoppas att de faller dig i smaken!
  Roxane Gay – I vilt tillstånd (An untamed state)
  Carol Rifka Brunt – När vargarna kommer (Tell the wolves I’m home)
  Annika Paldanius – Jag vet allt det här
  Liane Moriarty – Öppnas i händelse av min död (The husband’s secret)
  Toni Morrison – Gud hjälpe barnet (God help the Child)

  Älskar Goodreads, hittar så mycket nytt där. Kan man lägga till dig där?

  • Cinderalley

   Perfekt, tack! Carol Rifka Brunt är med på min lista ovan, men det betyder väl bara att vi har liknande smak 🙂 Jag använder bara Goodreads för att hålla koll på vilka böcker jag har läst, så skriver inga recensioner eller så. Men här är min profil i alla fall.

 • Åsa Vestlund

  Karin Bojs “Min europeiska familj, de senaste 54 000 åren” är en fantastisk bok om DNA och varifrån vi härstammar. Låter torrt och trist? Ja, men det är en sidvändare! Jättebra!
  Trilogin “Korpringarna” av Siri Pettersen om man är lagd åt fantasyhållet.
  Och sen ungefär vad som helst av Neil Gaiman: American Gods, The Ocean at the end of the lane…
  Ooh, och En droppe Midnatt av Jason Diakité/Timbuktu. Mycket mycket läsvärd om hans amerikanska familj.

 • Jenny

  Den dar BJ Novak boken, skulle man kunna fa lana den nangang kanske? Och sa var det val tal om nagra svenska deckare ocksa? 🙂 Tips har jag nog inte, da jag soker konstant nagot att lasa sjalv ocksa. Spenderade forra aret med seriealbum, och sen dess sa har det varit lite torrt.

 • Ingrid

  “Gargoylen” – Andrew Davidson
  “Presidentens hustru” – Curtis Sittenfeld
  “Birds of America/Främmande fåglar” – Lorrie Moore
  “Igelkottens elegans” – Muriel Barbery
  “Varför vara lycklig när du kan vara normal?” – Jeanette Winterson
  “Gods in Alabama/Visst finns det gudar i Alabama” – Joshilyn Jackson

  Hoppas det smakar! 🙂

  • Cinderalley

   Älskar Lorrie Moore, och borde verkligen läsa Curtis Sittenfield. Och resten av dessa också! Tack för tipsen 🙂

 • Anna Nio

  Vi har inte så lik smak och inte så många böcker gemensamma på Goodreads, men jag testar ändå:

  “Den Amerikanska Flickan” – Monika Fagerholm
  “Special Topics in Calamity Physics” – Marisha Pessl
  MaddAddam-trilogin av Margaret Atwood (även fast jag inte tyckte sista delen var lika bra som de första två så är serien så, så läsvärd)
  “A Confederacy of Dunces” – John Kennedy Toole
  “Atonement” – Ian McEwan
  “We Need to Talk About Kevin” – Lionel Shriver
  “And I Don’t Want to Live This Life” – Deborah Spungen (Nancy Spungens mamma skrev en biografi om sin dotter; så fruktansvärt bra att jag har den på både svenska och engelska)
  Det mesta av John Steinbeck och även mycket av John Irving – t.ex. “Until I find You” eller “A Prayer for Owen Meany”, och så håller jag med tidigare kommentar om Neil Gaiman, och vill varmt rekommendera “Neverwhere” utöver “American Gods” (bland annat). Och Chuck Palahniuk, särskilt “Survivor”, “Lullaby” och “Diary”.

  Jag tror jag avslutar där, annars kommer jag oavsiktligt att dränka dig i tips. 😀

  • Cinderalley

   Haha, jag tror du har rätt i att vi inte har så lika smak, har läst ganska många av de här böckerna (Fagerholm, Pessl, Kennedy Toole, Palahniuk) men tror inte att jag har gett någon av dem mer än en trea i betyg? Men borde helt klart läsa Deborah Spungen och Lionel Shriver! Tack för tipsen ;*

 • Kawa

  Sofie Oksanen: Utrensning
  Meg Wolitzer: The Interestings
  Lena Ackebo: Världens vackraste man
  Takashi Hiraide: Gästkatten
  Anneli Jordahl: Som hundarna i Lafayette Park
  Nina Hemmingsson: Min kompis Gunnar
  Jenny Diski: Den sista resan

  • Cinderalley

   Vi har gott om bibliotek i San Diego! Fast jag bodde precis bredvid ett i två år och gick ändå aldrig dit? Så dåligt, borde bättra mig. Däremot finns det nog inga svenska böcker att få tag på här, men jag skriver upp dessa på min lista för när jag är i Sverige nästa månad (har bara läst Utrensning). Tack för tips!!

 • Jenny

  Hjälp vad jag gnuggade mina här ska tipsas!-händer så hade du redan listat de jag tänkte på. Gick in och kollade din Goodreads för att se vad du mer läst och där hade du läst de andra jag tänkte på. Mitt bästa YA-tips är Jandy Nelson – I’ll give you the sun.

  Sen är jag mycket för seriealbum också. Till exempel Marjane Satrapi – Persepolis. Och massor som finns på svenska (ex Liv Strömquist).
  Kanske återkommer!

  • Cinderalley

   Åh, men det betyder ju att vi i alla fall har ganska lika smak? Jag kollar in din Goodreads för tips helt enkelt 🙂 Jag är himla dålig på att läsa seriealbum, men borde kanske ge det en till chans? Tack för tips!

 • Anna

  Tack alla för en massa tips att lägga till i min Goodreads To read-lista (den är redan på över 80 titlar, fattar inte när jag ska få tid). I gengäld, några av mina absoluta favoriter:

  Marlon James: A Brief History of Seven Killings / The Book of Night Women
  James Robertson: The Testament of Gideon Mack
  David Mitchell: Black Swan Green
  Mikhail Bulgakov: Mästaren och Margarita (på engelska ska Pevear/Volokhonsky vara den bästa översättningen)
  Kerstin Ekman: Händelser vid vatten
  Hans Fallada: Every man dies alone
  PO Enquist: Legionärerna
  Vera Brittain: Testament of Youth
  Marilynne Robinson: Gilead (kanske lite tradig om man har noll intresse av religion (som jag), men den är så vackert skriven att jag inkluderar den ändå)
  Barbara Kingsolver: The Poisonwood Bible
  Rebecca West: Black Lamb Grey Falcon (i ärlighetens namn har jag inte läst ut denna än, mest eftersom det är en sådan jättebok att den är svår att ta med sig – så skaffa den hellre på Kindle. Men den är bra)

  Jag läser också en massa non-fiction om historia (mest om världskrigen, kolonialism och just nu om Nazityskland eftersom det känns rätt i tiden…), men jag vet inte om det finns så stort intresse för dessa.

  • Cinderalley

   JA, så himla många bra tips i det här kommentarsfältet alltså! Tack snälla, jag lägger till de jag inte redan har läst av dessa på min lista också 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *