Katterna

Läs detta om du är en kattmänniska

cats3

Mina katter, Ninja och Turtle, har varit i princip oskiljaktiga under de sju år de har bott tillsammans hemma hos mig. Men igår hände det något som jag nu är rädd kan förstöra deras fina relation. Hoppas att någon kattmänniska som läser här kanske har upplevt något liknande och har tips på vad man kan göra.

Varje dag när jag kommer hem från jobbet släpper jag ut alla djuren på framsidan av huset. Ninja och Turtle är egentligen innekatter, men de blir så himla lyckliga av att få springa ut och rulla sig på marken lite, så de får vara utomhus lite varje dag. De är dessutom för fega för att rymma någonstans. Ninja brukar hoppa över vårt staket och sitta bredvid huset och nosa på saker en liten stund, men sen hoppar hon tillbaka in igen.

Igår hoppade hon över staketet som vanligt. Jag var inne i huset när jag hörde katter som skrek, så jag sprang ut och såg en svart katt jag aldrig har sett förut på andra sidan staketet. Vad jag tror hände var att den här katten dök upp på Ninjas revir och de hamnade i bråk. Turtle hörde detta och hoppade över staketet för att rädda Ninja. Så när jag kom ut var Ninja tillbaka på vår framsida, medan Turtle låg på mage framför den svarta katten och fräste. Till slut försvann den svarta katten iväg och Turtle kom tillbaka in.

Men efter detta har Ninja fräst och morrat och betett sig aggressivt mot Turtle så fort de kommer i närheten av varandra. Jag gjorde lite research och är ganska säker på att det handlar om en variant på detta: Non-Recognition Aggression Syndrome, alltså när en katt kommer tillbaka från veterinären och luktar konstigt, och den andra katten inte känner igen lukten och blir aggressiv. Nu var de ju aldrig åtskilda, men kanske att Ninja nu kan känna lukten av den svarta katten på Turtle och känner sig hotad?

Så jag har flyttat Ninja in i vårt gästrum med mat, vatten och en egen låda så hon får en chans att lugna ner sig lite. Hon är snäll och kelig mot mig, men väldigt aggressiv mot Turtle. Och stackars Turtle förstår ingenting, innan jag separerade dem följde Turtle efter Ninja och liksom ylade, vilket bara gjorde Ninja mer aggressiv.

I de artiklar jag har läst om detta står det att om man inte hanterar den här situationen på rätt sätt så kan katternas relation vara förstörd för all framtid, vilket är kanske min värsta mardröm. Det skulle krossa mitt hjärta totalt om de här två inte älskade varandra längre:

cats6

cats1

cats7

cats4

Så om någon har varit med om något liknande och har några tips på saker att göra eller inte göra i den här situationen vore jag extremt tacksam.

8 Comments

 • Anna Larsson

  Har varit med om samma problem, det varade ca tre dygn. Använde först lätt fuktad kökshanduk för att rengöra katten som luktade “fel”. Klappade båda katterna i mängder under dessa dagarna och växelvis enligt tips på olika kattforum så de skulle lukta lika. När jag förde samman dem hade jag ett nät uppsatt mellan dem så de kunde se o lukta utan att anfalla. De gick verkligen till hårda och aggressiva anfall, trodde aldrig det skulle bli bra, men efter ca en vecka var det som att inget illa hänt mellan dem, bästisar igen. Lycka till!

 • CC

  Har inte varit med om något liknande, men när jag såg bilderna tänkte jag på hur Mirijams hund Stefan alltid skulle sitta/ligga på Gilla?

 • Petra

  Åh, vad tråkigt att det blivit sådär. Men det kommer säkert att lösa sig efter ett tag. Jag hade en katt som rök ihop med sin “bästis” efter att de hade varit ute på promenad (också innekatter), vet inte vad som föranledde det. Jag köpte Feliway och satte i vägguttaget och höll koll på dem när de var tillsammans. Pysslade om dem extra mycket med massor med gos, det löste sig efter lite mer än en vecka då de återgick till att vara bästa vänner igen. Jag kan absolut rekommendera Feliway, för oss har det fungerat bra i flera olika situationer. När det ordnat sig med dina katter så kanske du får ha span efter “farliga” inkräktare så det inte händer en gång till.
  Hoppas att allt går bra, många kramar till er! 🙂

 • Linda

  Jag har ingen erfarenhet av det personligen men tror som de andra att det kommer lösa sig. Kan även vara så att Ninja blev rädd efter attacken och det kommer gå över när allt lugnat sig. Tror på att låta de vänja sig vid varandra med nät emellan som du tänkte, är nästan säker på att det kommer att bli som vanligt igen.

  • Cinderalley

   Det verkar faktiskt som att hon gjorde sig illa i attacken och har varit aggressiv för att hon haft ont. Men jag var hos veterinären igår och fick antibiotika så nu borde det bli bättre i alla fall. Min stackars lilla katt 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *