Drömhuset,  Sverige vs. USA

Det är svindyrt att bo i Kalifornien

Jag tänker skriva om dels några kulturkrockar som jag upplevde medan vi var i Sverige, och dels om vad Paul tyckte om resan, men först känner jag att vi måste prata lite om hur mycket dyrare det är att bo i San Diego än i Stockholm.

Bostadsmarknaden är en sån grej man automatiskt pratar om ganska mycket när man bor i Kalifornien. Det är nämligen svindyrt att bo här. Att köpa hus är nästan omöjligt om man inte är rik eftersom man dels behöver lägga 20% i handpenning, och dels behöver amortera hela lånet inklusive ränta inom en viss tidsram (15-30 år beroende på vilken typ av lån man har). Och med helt orimliga bostadspriser (i vårt område kostar ett litet hus med två sovrum ofta närmare 7 miljoner kronor, och då ska man alltså lägga en handpenning på över en miljon) innebär det ofta en månadskostnad på över 30 000 kr i månaden.

Att hyra bostad är bara marginellt bättre. Nu är det visserligen lätt att få ett hyreskontrakt här, till skillnad från i Stockholm, så länge man har råd att betala hyran. Paul och jag betalar ca 12 000 kr i månaden för vårt lilla hus, vilket betraktas som väldigt billigt här. Vi har bara tur att vår hyresvärd inte verkar ha någon koll på marknaden, för de flesta av våra kompisar betalar ungefär dubbelt så mycket för hus eller lägenheter i ungefär samma storlek. Enligt den här sidan ligger medelhyran för en lägenhet i San Diego numera på drygt 17 000 kronor i månaden. 18 000 för en trea.

Som jag har uppfattat det skulle det vara helt orimligt att betala 18 000 kr i månaden i hyra med ett förstahandskontrakt i Stockholm. Jag kan förstås ha fel om detta? Men sånt här funderar jag i alla fall ganska mycket på. Att Paul och jag, som båda är över 30 och har stabila jobb med bra inkomster, antagligen aldrig kommer ha råd att köpa hus. Om vi inte flyttar från San Diego alltså.

9 Comments

 • Anna Nio

  Som en jämförelse har ju jag och min man flyttat till en nybyggd hyresrätt som ligger nära stan, men ändå inte precis i smeten (10 minuters cykelväg till Gärdet). Det är en trea på 71 kvm, som kostar strax under 14 lök i månaden. Det är asdyrt, men det beror på att det är just nybyggt. Äldre byggnader som ligger mer centralt har inte lika hög hyra, generellt sett, men andrahandshyrorna är ju å andra sidan rena skämtet.

  • Cinderalley

   Jamen precis, jag borde ju kanske nämna att de här hyrorna i San Diego generellt är för gamla sketna lägenheter med 10 år gamla heltäckningsmattor och kök från 80-talet. Nyproduktion är betydligt dyrare att hyra, kanske uppemot 25-30k i månaden.

 • Nova

  Vi är i samma sits. Är runt 35, har fasta jobb sedan flera år, bra löner och ett relativt stort sparkonto. Ändå har vi ingen chans att köpa hus ens i förorten där vi bor (2,5 mil utanför Stockholm). Helt sjukt, men beror enbart på att vi inte redan är i bostadsmarknaden och har nåt att sälja. Har på allvar fått rådet att köpa en liten tvåa i ett område ännu längre ut för att komma in på marknaden. Detta trots att vi har två barn också. Nä, då betalar vi hellre för vår hyrestrea så länge och flyttar från Stockholm sen. Jag kommer ju inte härifrån heller och vill gärna flytta “hem” i framtiden, och min man gillar Skåne som tur är ??

  • Cinderalley

   Ja, så knäppt ju… att man förväntas köpa en lägenhet när man är ung och kanske inte så ekonomiskt erfaren eller har några pengar bara för att kunna göra bostadskarriär när man är äldre.

 • Kalle

  Min bild är också att en modern hyreslägenhet ligger på ca 20kkr. Att köpa en villa under ca 1 miljon USD i Stockholm är inte heller lätt. Enda chansen då är typ Tumba eller Norrtälje.

  • Cinderalley

   Ja, som jag skrev ovan går moderna hyreslägenheter här för betydligt mer. Men oavsett är marknaden åt helvete både i Stockholm och San Diego. Man får väl vara glad att man inte bor i San Francisco, där går det ju knappt att hyra en skokartong för under 25 tusen kronor i månaden.

 • Jessica

  Tycker inte att hyresnivån låter helt omöjlig, även om den förstås är hög. Bor själv i en medelstor stad i Finland och skulle säga att hyrorna här är snäppet förmånligare. Att köpa är däremot betydligt billigare. Skulle vara intressant att höra lite mera om lönenivån där också, det inverkar ju också på hyror o.dyl. Man har föreställningen att klass skillnaderna i USA märks mycket tydligare än i Norden.

  • Cinderalley

   Ja, det är ju verkligen enorma klasskillnader här, och som du säger märks de tydligt. Jag har inte så bra koll på lönenivåer i allmänhet dock. Men det varierar extremt mycket från företag till företag, precis som med förmåner som sjukförsäkring och semester. Det är verkligen inte så enhetligt som jag misstänker att det är i Norden.

 • Liam

  Hej. Första kommentar. Jag antar att iom att jag bor i London så låter det här nästan rimligt! Situationen blir vansinnigt överallt. Jag undrar vad lärarnas löner ligger på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *