sommar,  Sverige

Sverige, del 5: SKÄRGÅRDEN ♥

Vi har varit hemma i San Diego i några veckor nu, och jag har haft så SJUKT mycket att göra. Men förhoppningsvis är det inte för sent att lägga upp några bilder från Sverige?

Vi åkte ut till min pappas sommarställe i Öregrund ett par dagar. Här tillbringade jag i princip hela mina somrar som barn, och jag kan inte tänka mig att besöka Sverige utan att åka ut hit.

Det var alldeles för kallt för att jag skulle få för mig att bada, men min pappa (som badar året runt) och lillebror hoppade i, och då kände Paul sig tvungen att göra likadant. Omkring 16 grader i vattnet. Uppfriskande! Tydligen.

Min pappas hus till höger och min fasters i mitten. Min familj har ändå flyttat ganska många gånger under min livstid, men det här huset har alltid funnits där, som den enda konstanta bostaden. Mina farföräldrar köpte det för många år sen. När man bor på andra sidan jorden från sin familj och sin uppväxtort känns det extra viktigt att ha något att kalla “hemma”. Huset i Öregrund är nog det närmaste hemma jag har. 

Vi gav Paul en hundraprocentig svensk sommarupplevelse och lärde honom att spela kubb. Det var jag, min lillebror, min kusin och så Paul. Vi var ganska dåliga, men det var kul ändå!

Och så tog vi en promenad ner på stan för att titta på alla fina båtar.

Männen i mitt liv ♥

En grej som stod på min lista över somriga grejer att göra i Sverige: äta mjukglass!

Pappa tog en sväng i sin lilla jolle. Det är sällan man ser min far så glad som när han är ute till sjöss.

Dag två på landet skulle vi egentligen ha åkt ut med båten, men det var regnigt och ganska kallt, så Paul och pappa och jag åkte på roadtrip istället. Till Lövstabruk!

Och när vi kom hem igen hade det blivit soligt, så vi gjorde middag och åt ute på altanen. Det serverades sill och potatis (med vegetariska alternativ) och så fick Paul lära sig några svenska snapsvisor. Oklart riktigt hur pass knäppa han tycker att svenska traditioner är.

Och så satt vi ute tills solen gick ner och det blev kallt och alldeles för mycket mygg. Vårt hus har i alla fall finaste utsikten i stan, och Öregrund är – enligt säkra källor – det enda stället på östkusten där solen går ner i havet.

Dag 3 var det soligt igen, så vi åkte ut med båten!

När jag tänker på svensk sommar är det detta jag tänker på. Att ta farfars gamla båt ut till någon liten ö i skärgården, lägga till vid klipporna och sola, bada och äta medhavd lunch. Kanske kommer det en liten regnskur, men det gör inte så mycket. Det är alldeles stilla, och förutom vågornas kluckande och en och annan fiskmås är det helt tyst. Är så glad att jag fick visa Paul detta.

Blir som ni kanske märker helt nostalgisk av detta. Men svensk sommar, ändå, hörrni? Vilken grej.

Sen lät pappa Paul köra båten, hela vägen hem. Båten är från 60-talet, så för Paul var det nog ganska mycket som att köra en av sina gamla bilar.

Sen tog vi ett traditionsenligt familjefoto på klipporna innan vi åkte in till Stockholm igen. Pappa, styvmamma, kusin, faster och lillebror. Fint gäng detta ♥

4 Comments

  • egon

    Åh Öregrund. Precis lämnat det efter två veckor där. Tyvärr var vi sjuka i två veckor, så hann inte göra allt mysigt man brukar. Men ja, gud så fint ert ställe måste ligga! Perfekt vid Tallparken va? Och ja, “det enda stället på östkusten där solen går ner i havet” – det har jag också hört till förbannelse… Men älskar solnedgångskvällarna i Öregrund. Mmmm.

    • Cinderalley

      Ja, vi är ganska nära Tallparken! Åh så trist med sjukdom, men hoppas ni fick några fina stunder i Öregrund i alla fall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *