Sverige

Sverige, del 6: Vad Paul tyckte

Ni är flera stycken som har efterfrågat ett inlägg om vad Paul tyckte om Sverige (eller ja, mest Stockholm då eftersom det var där vi var större delen av tiden), så här kommer det! Några grejer som Paul gillade, ogillade, eller som bara var annorlunda från vad han är van vid:

• Pappor med barnvagnar! När jag frågade Paul om vad han uppfattade som den största kulturkrocken var detta det första han nämnde. Att man i Stockholm ser så många män som hänger med sina barn i parker eller på stan. I USA ser man inte detta. Någonsin. Eftersom Paul är feminist gör han samma analys som jag, att ett av de största hindren för jämlikhet i USA är det väldigt utbredda machoidealet som gör att män ofta är frånvarande fäder och inte har några verktyg för att vara omhändertagande och känslosamma. Enligt Paul ses det som en svaghet att ta hand om barn här, så han var verkligen extremt imponerad över alla närvarande, engagerade pappor vi såg i Sverige.

• Det bästa Paul åt på hela resan: en calzone med pesto från Seven Eleven, som han åt på tunnelbanan klockan två på morgonen. Bildbevis ovan.

• Det näst bästa han åt: halloumi. Det är jättesvårt att få tag på halloumi här så han hade aldrig ätit det innan, men när vi var i Sverige åt han det nog varje dag i två veckor. Citat: “It changed my life.”

• En inte lika kul grej var att minst en gång om dagen fick han, i egenskap av amerikan, stå till svars för den totala shitshow som är amerikansk politik. Så himla många personer frågade honom hur Trump kunde bli vald, och han ba, jag vet inte, jag röstade på Hillary?

• Vi gick många kilometer om dagen medan vi var i Stockholm. I San Diego går vi aldrig någonstans, den här stan är liksom inte byggd för gångtrafik. Så det var en annan grej. Paul hade med sig två par sprillans nya skor, det första paret fick han slänga efter en vecka eftersom de var så slitna från allt promenerande.

• Ljuset! Att det är ljust typ hela nätterna på sommaren. Paul säger att han önskar att det var så här också, för då kan man vara uppe hela natten och sova hela dagen utan att känna att man slösar bort de timmar då det är dagsljus.

• Den största chocken för mig var pengarna, och Paul nämnde också detta. Jag hade med mig några svenska sedlar och mynt som jag hade hittat i en låda här hemma – inte jättemycket, kanske totalt 200 kronor – så döm om min förvåning när jag fick veta att de inte gick att använda längre!? Jag hade ingen aning om att det fanns nya pengar. Och att typ ingen använder kontanter längre. Vi brukar alltid ta med oss cash på semester för att det är lättare att hålla koll på hur mycket man spenderar, men det gick ju knappt att använda i Stockholm. Vi tog en öl på söder en av de första kvällarna och när jag försökte betala med kontanter så stirrade bartendern på mig helt förvånat och sa “Oj! PENGAR!” som om jag hade försökt betala med en påse antika guldmynt eller något. Ha! I USA använder man fortfarande checkar och ettöringar. Såatteh. Sverige är kanske lite mer modernt på den fronten, ja.

• Stockholm är enligt Paul befolkat till största delen av “beautiful, fashionable people”…

• …fast det ligger cigarettfimpar på marken överallt. Tydligen.

• Övriga iakttagelser: tunnelbanan är förvirrande, man kan ta båtar överallt, Globen är awesome, alla svenskar är tatuerade och spelar i band (detta är nog mest min umgängeskrets, men ändå), folk badar lite var som helst, svenskar är artiga och tystlåtna, och svenskt bröd och ost är det bästa som finns.

 

Håller ni med eller är han ute och cyklar?

18 Comments

 • Pernilla

  Haha vad härligt att läsa – och Paul har HELT RÄTT om calzonen med pesto. Den är magisk! Speciellt klockan 02.

  Intressant läsning då det till viss del sätter fingret på vad jag såhär i “förhand” upplever som saker som kommer krocka för mig den dagen jag förhoppningsvis tar mitt pick och pack och flyttar till USA eller Australien. Politiken, feminismen, att man inte kan gå överallt – och ljuset!

  • Cinderalley

   Ja, man får verkligen vänja sig vid vissa nedgraderingar när man flyttar från Sverige. Men det går ju alltid att hitta kompromisser, Kalifornien är till exempel mycket mer progressivt än mitten av landet, och vill man gå överallt kan man ju flytta till exempelvis New York. Australien har jag sämre koll på dock 🙂

 • Anna Nio

  Haha, det där med pengar är så roligt: för ett par år sen var jag och min man i Berlin, och hade så svårt att acceptera att så många ställen _inte_ tog kort. Vi har, liksom de flesta svenskar (iaf i storstäderna) i stort sett aldrig kontanter på oss, och plötsligt blev vi tvungna att ha det hela tiden! Jävla meck att hålla på att ta ut, räkna, kånka på mynt, osv – usch! 😀

 • egon

  Haha, tack för denna lista. Älskar att läsa sånt här. Och pengar ja, använder verkligen aldrig aldrig pengar. Allt sköts med kort, en app eller swish. Älskar swish. Och just det, mina kollegor som besöker svenska kontoret där jag jobbar klagar också alltid på att tunnelbanan är förvirrande.

 • Annika

  Tips tips tips till Paul! North Park Produce på El Cajon (3551 El Cajon Blvd) har halloumi – flera olika sorter faktiskt – till inte alltför blodiga priser! Och en massa annan god internationell mat också för övrigt!

  Kul att läsa annars om jämförelserna! Min mans senaste observation av Sverige – vi var ju där i våras – var att INGEN NÅNSIN TAR DEN SISTA TÅRTBITEN. Och tar man den sista tårtbiten är det uppenbart ett etikettsbrott (han gjorde det ett par gånger innan han fattade systemet) och allas låtsas som att de inte ser det och man blir “den korkade amerikanen som inte fattar sederna och bruket”…
  😉 .

  • Cinderalley

   ÅH, varför tänkte jag inte på det? Jag brukade handla på North Park Produce jämt när jag bodde på 38th St. De har ju till exempel stans bästa fetaost. Tack för tipset/påminnelsen! 🙂

   Haha, har inte tänkt på det där med den sista tårtbiten, men så är det kanske!?

 • Sherdil

  Många “rätt” skulle jag säga – halloumi och svensk ost är livet 🙂 och av bilderna att döma ser det ut som att ni fick uppleva många fina sommardagar!
  Angående det politiska läget i USA så upplever jag att rapporteringen om presidentens förehavanden är ganska aktiv i svenska tidningar, så många är kanske pålästa och nyfikna och vill diskutera, men trist att få sådana frågor flera gånger om :/

  • Cinderalley

   Jo, jag fattar ju också att folk vill diskutera, det var nog mer att Paul kände sig lite påhoppad av vissa. Typ en tant på en bar som i princip började anklaga honom för att vara Trumpsupporter eftersom han var amerikan. Inte så snällt!

 • Jenny

  Hatar just det har att pappor typ sitter barnvakt at sina egna barn om mamman inte ar dar, nar det egentligen heter att vara pappa. Konstigt det har med pengarna, hade jag inte heller hort! Varje gang Robert har varit i Sverige sa har han ocksa fatt lyssna pa jobbiga politiska konversationer just for att han ar amerikan och alla maste ha en asikt om detta. Folk liksom forvantar sig att varje amerikan vet hur andra amerikaner tanker. Det har med ljust har Robert aldrig fattat, men jag bodde i sodra Sverige, sa det var lite morkare dar om natterna, men nar vi akte till Finland, undrade han hur folk sover om natterna da det var fortfarande ljust vid klockan 3 pa natten. Jag daremot tycker det ar fint med morka, men varma natter. Det passar inte riktigt ihop i min hjarna, men det ar fint anda 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *