Vardagsfilosoferande

How to lose friends and alienate people

Jag tänker ganska mycket på det här med strukturer, och vad som förväntas av kvinnor jämfört med män. På min arbetsplats är vi drygt 86% kvinnor (32 kvinnor och 5 män) och jag märker tydligt av skillnader på hur vi kommunicerar internt jämfört med andra jobb jag har haft där män har varit i majoritet. Det är trevligare, mjukare, liksom. Jag gillar det.

På fritiden är jag dock i kontakt med betydligt fler män än i jobbsammanhang, och där har jag börjat göra ett medvetet val att tala till män som de talar till varandra. Att alltså vara tydlig och gå rakt på sak istället för att linda in grejer, så där som kvinnor gör när de talar till män för att inte råka såra några fragila mansegon. Ni vet? Att säga ”kanske” fast man är helt säker på något, att be om ursäkt för att man tar upp någons tid, att lägga till ett ”bara” för att mjuka upp sin egen ståndpunkt, osv.

Jag har alltså slutat göra detta, som ett experiment. Och hittills har det gått… sådär.

Häromveckan höll jag och ett gäng kompisar på att planera en resa tillsammans, i en hemlig Facebookgrupp vi har specifikt för detta ändamål. En annan kompis fick höra om reseplanerna och ville följa med, så vi bjöd in honom till gruppen (vi hade alltså inte valt att exkludera någon med avsikt, det går bara inte att bjuda in alla man känner till precis allt man gör). Vid det här laget var allt redan noggrant planerat och betalt, så det var inte så mycket mer att göra än att vänta på att det skulle bli dags att resa.

Den här personen började dock posta en massa inlägg om grejer han tyckte att vi skulle försöka hinna med under resan – saker vi redan hade avvägt men bestämt att det inte fanns tid eller intresse för, så jag sa helt enkelt detta till honom. Min kommentar löd ungefär så här: ”Hej X, den här resan har redan blivit planerad. Du får självklart göra vad du vill medan vi är där, men vi kommer inte att ändra några planer med så här kort varsel.”

Innan jag postade detta gjorde jag det medvetna valet att inte linda in detta i ursäkter, ”kanske” eller ”bara”. Framför allt för att jag inte tyckte att det behövdes — det var liksom ingen otrevlig kommentar, utan bara ett sätt att låta honom veta att han inte behövde slösa mer tid på att försöka planera något som redan hade blivit planerat. Hade en av snubbarna i gruppen postat samma grej är jag 100% övertygad om att det inte hade blivit en grej. Men nu blev det det.

Den här personen är alltså någon som jag har känt i flera år, kör hoj med regelbundet och dessutom åker till Mexiko med ett par gånger om året. Det har hittills varit en väldigt low maintenance relation, där han har sin egen kompisgrupp som han gör grejer med utan att bjuda in mig och vice versa. Inga konstigheter.

Men bara några minuter efter att jag hade lagt upp min kommentar raderade killen ifråga sig själv ur Facebookgruppen. Sen tog han bort mig som vän på fejan. Och hur löjligt det än låter så är det ändå en ganska extrem handling att ta bort någon som vän på Facebook. Det är ett väldigt definitivt sätt att avsluta en vänskap.

Och alltså, här borde jag kanske överväga att avsluta mitt experiment för att inte riskera att förlora fler vänner. Men det känns ju inte rimligt att behöva tilltala män som små barn för att inte såra deras egon. Hur tänker ni kring detta? Tar ni risken att någon blir kränkt eller föredrar ni den mer konfliktfria traditionellt kvinnliga rollen (obs! dömer ingen, man gör det som krävs för att överleva i ett patriarkat — jag är bara nyfiken)?

Förresten, har ni inte läst det här inlägget hos Hej hej vardag så rekommenderar jag att ni gör det. 

11 Comments

 • karin

  För några år sedan tog mitt tålamod slut med män, 30 år av tålamod hade äntligen tagit slut, och sen dess behandlar jag dom nonchalant för jag orkar inte med deras skit och särbehandlingen som krävs för att de inte ska bli kränkta. Och det har vart så himla skönt!

 • Jessi

  Vad olika man kan se på saker.
  Jag är tvärtom, jag föredrar att umgås med män eftersom då slipper jag linda in och bara kan säga exakt vad jag tänker och vill.
  Har aldrig känt att dom inte skulle kunna ta det. Men jag har dock ett individuellt arbete så behöver inte träffa så mycket mer än pojkvännen och mina vänner.

  • Cinderalley

   Jo det är ju klart att inte ALLA män blir kränkta av att man är rakt på sak, men jag upplever att det händer förvånansvärt ofta. Alltså inte när andra män är raka mot dem, bara när kvinnor är det.

 • Agnes

  Jag har det här problemet på jobbet. Jobbar i en mansdominerad bransch och är dessutom 20-30 år yngre än typ alla. Jag upplever att jag blir avbruten på möten, även om det är för att man håller med mig så är det respektlöst. “Det är precis som Agnes säger… så fortsätter de” och har då inte låtit mig prata till punkt.

  Är ibland beroende av andra kollegors arbete för att komma vidare i mitt arbete, inget konstigt. Plötsligt blev jag inkallad till min chef som berättade att en kollega kände sig obekväm med min attityd när jag bad om hjälp. 1. Jag bad inte om hjälp, jag bad honom skicka över några dokument som jag behövde. 2. Jag var inte otrevligt jag sa typ “Hej X, allt bra? Fint fint! Du, har du fått de där dokumenten från konsulten? Jag behöver dem för att svara XX. Bra, skickar du över dem? Tack.”

  Var helt förstummad, fattade ingenting. Min chef sa att det kanske var för att jag lät bestämd i min ton. Ringde min superkloka mor och hon sa direkt: “Det är för att du är kvinna! De vill att du ska säga “snälla” och vara mjuk och behaglig”. Sen dess är jag extra medveten om att vara direkt och rak i min kommunikation och inte linda in saker. Har hamnat i “problem” för det flera gånger, men jag är precis som vilken manlig kollega som helst. Tänker inte ändra mig.

  • Cinderalley

   Jag känner verkligen igen den här känslan så himla mycket, både från egna erfarenheter och från vad jag har hört av andra kvinnors. Men fan vad grym du är som fortsätter kämpa!

 • Linda

  Jag föredrar också att umgås med män pga rak kommunikation, och noll intriger. Tycker ditt exempel borde funka på män, men han var väl ett undantag. Föredrar rak kommunikation i allmänhet, då behöver man inte fundera på om det finns någon dold agenda. Dock vet jag att jag kan såra folk ibland, och då ffa andra kvinnor, så jag anpassar min kommunikation efter person. Vi är olika och tolkar på olika sätt, och då kan jag anpassa mig för att undvika att göra personer ledsna. Vill ju inte vara en bulldozer. Dock undviker jag inte att göra folk arga, och om någon försöker intrigera eller gå bakom ryggen el. dyl. konfronterar jag dem. Det gör folk väldigt arga, haha. Deras problem.

  • Cinderalley

   Lustigt hur olika det kan vara, jag umgås mycket hellre med kvinnor just för att jag känner att det är så mycket intriger och drama bland män hela tiden (trots att det är kvinnor som oftast beskylls för detta). Jag upplever att det är SÅ mycket dick measuring och machokomplex hos många snubbar att de helt enkelt inte kan ta att en kvinna lägger sig på samma nivå (istället för att veta sin plats, typ köket eller sängen), men det är möjligt att detta är vanligare hos amerikanska män än svenska.

   • Linda

    Intressant hur olika erfarenheter man har. 🙂 Men jo, kan nog vara så att det finns skillnader mellan amerikanska och svenska män. Undrar också om du har kvinnliga vänner som kanske är rakare och ärligare än många andra amerikaner?

 • Anja

  Jag jobbar i en extremt mansdominerad miljo (Games Workshop Design Studio) och upplever att mannen ar precis lika intrigerande och “falska” som kvinnor ofta anklagas for att vara. Gnaller gor dom ocksa hela tiden!
  En gang var jag tvungen att be en aldre man att inte kalla mig “darling” och “sweetie” men han slutade med det direkt faktiskt. Jag ar sedd som tuff och rak pa jobbet men kanner att det ofta ar pa ett lite nedlatande satt, typ “manhaftigt fruntimmer” och inte direkt som likvardig. Bryr mig inte langre dock, jag har fullt upp med att ha ett sa mycket roligare liv an 99 procent av dom jag jobbar med 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *