Det ofattbara

Me too.

Så här ser hela mitt Facebook-feed ut just nu, det bara fortsätter och fortsätter oavsett hur länge jag scrollar. Och det gör verkligen ont i hjärtat att se hur utbrett detta är, trots att få kvinnor nog är förvånade. Det är sjukt viktigt att uppmärksamma, såklart – men jag kan samtidigt inte låta bli att känna att vi fokuserar på fel sak här. Jag känner inte en enda kvinna (eller icke-man för den delen) som inte har blivit sexuellt trakasserad eller värre, men det här passiva fokuset på offret gör att det låter som att detta är något som bara ”händer” oss kvinnor, typ som regn eller hårväxt. Men så är det ju inte. Det är någon som aktivt orsakar detta – som trakasserar, våldtar, tafsar, inte lyssnar på ett ”nej”, drar sexistiska skämt – och det är så gott som alltid en man.

Jag skulle vilja se alla män som känner någon som har trakasserat en kvinna göra en statusrad om detta, istället för att bara låtsas som att det är ett problem som inte rör dem. För det gör det. För att citera Natalie Degraffinried:

To the men who “don’t have friends like that,” who “know how to treat women,” who are real men because “that’s the type of thing boys do,” and to the men who don’t understand why we are so deeply distrustful of you, remember this: I have been raped by far nicer men than you.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *