Vardagsfilosoferande

Om att träffa nya vänner som vuxen

Anna:
Du är så cool!
Har du vänner som inte älskar motorcyklar?
Är det svårt att få vänner i USA? I Sverige tycker jag att det är svårt att få nya vänner när man är vuxen.
Vad är du rädd för?

Hej och tack snälla! Jag har absolut vänner som inte kör hoj, men de har blivit färre och färre de senaste åren. Det beror nog dels på att jag har glidit isär från en del personer som jag kanske inte har så mycket gemensamt med längre, och dels att flera av mina kompisar som kanske inte var så intresserade av motorcyklar tidigare nu har fått upp ögonen för dem och själva tagit motorcykelkörkort. 

Jag vet inte om det är lättare eller svårare att hitta vänner i USA än i Sverige. Amerikaner i allmänhet är väldigt sociala, så jag upplever att det helt klart är lättare att bara börja prata med folk här än det är i Sverige. Så det är lättare att skaffa ytliga vänner. Men att komma någon så pass nära att man är vänner ”på riktigt” är nog lika svårt här som i Sverige.

Jag har alltid haft ganska lätt att få vänner trots att jag inte är världens mest socialt kompetenta person, och jag tror att detta beror mycket på att jag har väldigt specifika intressen: jag gillar motorcyklar och lyssnar på punk och har tatueringar. De här grejerna gör det hyfsat lätt att hitta folk man har saker gemensamt med och som kan bli potentiella nya vänner. Det är liksom bara att leta upp andra personer som gillar motorcyklar, punk och tatueringar. Flera av de kvinnor jag nu betraktar som mina bästa vänner har jag till exempel träffat genom Babes Ride Out.

Nu föreställer jag mig att det är svårare att hitta nya vänner om man inte har så himla specifika intressen eller tillhör någon sorts subkultur. Men mitt tips (vet att du inte specifikt efterfrågade tips, men nu får du några i alla fall) till den som vill träffa nya vänner i vuxen ålder är i alla fall att hitta en aktivitet man kan bonda med likasinnade personer över. Gillar du böcker? Gå med i en bokklubb/bokcirkel! Gillar du matlagning? Ta en matlagningskurs! Har du hund? Googla hundvänliga aktiviteter i din stad!

Sociala medier är också grymma när det gäller att träffa nytt folk. Jag har träffat en massa smarta, kreativa och inspirerande kvinnor som nu är mina vänner genom både bloggen och Instagram.

Angående den sista frågan så är jag rädd för allt det hat som har kommit till ytan sen Donald Trump blev president. Jag är rädd för klimatförändringar och naturkatastrofer som de bränder, översvämningar, jordbävningar och orkaner som har drabbat världen de senaste månaderna. Jag är fullkomligt livrädd för kärnvapenkrig med Nordkorea. Och så är jag rädd för att någon jag älskar ska dö.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *