Vardagsfilosoferande

Om kvinnoseparatistiska festivaler och varför de behövs

Läser alla dessa urbota korkade kommentarer från arga män som är kränkta över att det kommer hållas en (1) mansfri festival i Sverige och får ont i huvudet av hur idiotiskt detta är. Jag kan meddela att jag ska på en helt mansfri festival nästa vecka, en festival jag har varit på varje år sen 2013, och det går hur bra som helst. Inte en enda man har farit illa av detta. Och inte en enda kvinna har blivit våldtagen, trots närmare 2000 festivaldeltagare förra året. 

Det är alltså Babes Ride Out jag pratar om, en helt kvinnoseparatistisk motorcykelfestival med fyra dagars camping i öknen, liveband, hojåkning, karaoke och en massa annat. Ja, ni vet ju redan detta eftersom jag åker på BRO varje år och har skrivit hur många inlägg som helst om det. Men det kan vara värt att upprepa. Jag har aldrig känt mig så trygg i en stor folksamling som jag gör på Babes Ride Out. Det är alltid en massa kvinnor där som går runt i bar överkropp – som om det vore helt socialt accepterat! – och ingen tar sig rätten att tafsa eller vara äckliga. 

Det knäppa (?) är att jag knappt har hört någon snubbe klaga på Babes Ride Out. Alltså, det finns gott om patetiska trollsidor på Instagram där mediokra män lägger upp memes om hur tjejer borde vara hemma och göra smörgåsar åt männen istället för att köra runt på motorcyklar i öknen. Varje år är det även ett gäng snubbar som skämtar om att de ska klä ut sig till tjejer för att ta sig in på festivalen. Men på något magiskt sätt tar alla sitt förnuft till fånga och låter oss vara. De allra flesta snubbar verkar ha accepterat att detta är något som behövs. Vilket säger en del, speciellt i en så pass sexistisk subkultur som motorcykelscenen. 

Sen säger jag såklart inte att kvinnor är perfekta och att alla på BRO älskar varandra. Men fyra dagar utan slagsmål, mansplaining, catcalling och ovälkomna närmanden är verkligen så jävla välbehövligt. Jag unnar alla som vill gå på Statement Festival detta.

5 Comments

  • Anja

    Ah jag alskar att lasa om BRO! Onskar att jag kunde fa uppleva det ett ar. Far forsoka pitcha ett fotouppdrag till nan tidning kanske…:) och kanske ta MC kort forst haha.

  • Gunnie

    Nog är det sorgligt att så många kvinnor tycker att det behövs en frizon för just kvinnor och så många män som blir kränkta av att bli uteslutna eller inte önskvärda i sammanhanget. Men så har det ju alltid varit – fast tvärtom! Utom att just kvinnor inte är så lättkränkta!

  • Loppan

    Allt har ju sin kontext – den här festivalen i Sverige har ju kommit fram pga av den stora rosa elefanten i rummet dvs det stora antalet våldtäkter/ tafsande i Sverige där gärningsmannen/ männen är invandrare el sk ensamkommande vuxna män o hur svensk polis står handfallna när det gäller hanteringen sv den brottsvågen. Eftersom de är “minderåriga” blir det ju sällan straff.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *