Matbloggen

Provar väl detta med att vara vegan igen

När jag var i mataffären idag och skulle köpa ost så kände jag plötsligt att nä, mitt samvete tillåter inte detta idag. Så jag skippade allt animaliskt och kom hem med linser, bönor, quinoa, näringsjäst och en massa grönsaker istället. I och för sig samma saker jag alltid köper, men minus osten och yoghurten. Och det kändes rätt, så nu kör jag nog på detta ett tag och ser hur det går.

Jag var vegan i tre år som tonåring, men det var 13 (!) år sen. Sen dess har jag “bara” varit vegetarian, så det är möjligt att jag är lite rostig på detta. Jag äter dock inte ägg så det borde gå hyfsat lätt att bara utesluta/ersätta mjölkprodukter. Men har ni några snabba vardagsrecept att dela med er av så vore det mycket uppskattat!

I alla fall. Nu har jag overnight oats i kylen för morgondagens frukost, och i skrivande stund sitter jag på soffan och äter denna 10-minutersmiddag på saker jag hittade i kylen (linser, grönkål, pärlcouscous, tomater, gurka, solrosfrön, persilja och en massa citron):

Det blir nog bra det här.

15 Comments

 • Pernilla

  Mitt bästa veganrecept är helt klart stroganoff på sojakorv + havregrädde (istället för de animaliska alternativen helt enkelt!). Bonusen med havregrädde är ju att den aldrig skär sig med tomatpurén! 🙂

  • Ingrid

   Jag håller på med typ samma sak. Var vegetarian/vegan i tonåren men ballade ur sen av olika orsaker (sjukt dålig ursäkt, jag vet).
   Tog mig i kragen för några månader sen och slutade med allt animaliskt och woooow vad mycket enklare det är att vara vegan nu än på 90-taket! Då fick vi pulvermos med ärtor i till skollunch, liksom. Det fanns en vegansk ost och den fanns bara på hälsokostbutiken samt smakade vidrigt. Nu finns det ju veganska alternativ till allt precis överallt, helt underbart!

   • Cinderalley

    Yay, bra jobbat! Jo på den tiden var det definitivt svårare, nu känns det dessutom som att de flesta restauranger (i alla fall i San Diego) har något veganskt på menyn.

  • Cinderalley

   Oh, bra tips! Måste hitta havregrädde. Det känns som att Sverige har ett mycket bättre utbud på veganska produkter än USA, men jag får väl pallra mig till Whole Foods och kolla där.

 • Maja

  Alltså, vet inte hur ni har de over there men här finns ju vegetabiliska substitut för typ allt. Senaste är nån typ av Lupin (?!) grej istället för creamfrech.
  Var också på världens största matmässa i veckan och vegnska framtiden ser mkt lovande ut!

  • Cinderalley

   Det finns ju substitut, men inte på samma nivå som i Sverige. I alla fall inte i de mataffärer jag vanligtvis handlar i. Men det ska nog gå bra ändå!

 • Linda

  Blev vegan för ett år sen, eller säger att jag är 99% vegan eftersom det har hänt att jag ätit något som innehåller mjölk men väldigt väldigt sällan. Ska fundera ut några recept som jag brukar köra! Gillar du indiskt? Har även ett bra recept på chili sin carne, inte så enkelt kanske men supergott!

   • Linda

    Indiskt är det allra enklaste att göra veganskt! Kolla in t.ex. Vegan Richas hemsida. (veganricha.com). Finns massor med gott där! Chili sin carne är också gott, brukar göra med veg.färs och blandade bönor. Testa att ha i öl och mörk choklad (finns ett svingott recept på Flora Wiströms instagram, florawis, postat 9 september, vi skippade sellerin dock).

 • Anja

  Ja! Jag har alltid hummus, lime, smoked paprika powder, sumac och fardiga linser/quinoa hemma for da kan man svanga ihop en god och mattande rora, att ata som den ar eller ha som side till typ vegankorv eller nat. Har faktiskt precis atit just detta, tog typ 20 minuter att laga och mest var det att vanta pa korven 🙂 Kan rekommendera Linda McCartney’s vegankorvar om ni har dom i USA. Finns i frysdisken har.
  Annars, nu nar vintern ar pa ingang, kor jag mycket ugnsbakade gronsaker (brysselkal (halvera och koka i nagra minuter forst), och chunky cut purjolok ar favoriter) som jag sen drizzlar med lemon juice, tahini, och massa naringsjast! Sjukt gott.
  Och saklart nutbutters av alla olika slag med frukt till. Eller ok, med sked direkt ur burken….

  • Cinderalley

   Ja, brukar göra samma ungefär! Jag åt ju redan kanske 80% veganskt, så för mig har det hittills mest blivit att inte ha ost på allt. Tack för tipsen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *