Vardagsfilosoferande

Har min nyhetskonsumtion gått för långt? Diskutera i smågrupper

Jag har sagt detta tidigare, men att bo i USA år 2017 är så jävla stressigt. Jag känner ganska många som helt har slutat följa med i nyheterna eftersom det konstant händer så himla mycket SKIT att deras mentala välmående liksom inte klarar av det. För mig är det tvärtom, jag är helt besatt av nyheterna.

Det första jag gör när jag vaknar på morgonen är att läsa alla nya artiklar på Washington Post. Eftersom östkusten (där DC ju ligger) är tre timmar före Kalifornien brukar det ha hunnit hända ett gäng BREAKING NEWS-grejer redan innan jag vaknar klockan 6:30. Sånt är det politiska klimatet just nu. Sen kollar jag igenom monologerna från förra kvällens late night shows (Stephen Colbert, Samantha Bee, Seth Meyers, John Oliver och/eller Trevor Noah, beroende på vilken dag det är) medan jag gör mig i ordning, eftersom jag behöver starta dagen med en dos humor för att orka mig igenom den. De morgnar jag går till gymmet sätter jag på CNN på teven istället för att lyssna på musik. Jag går dit så pass tidigt att gymmet är helt tomt och jag kan kolla på nyheterna ostört. Och under dagen läser jag i princip allt som händer på Twitter, Facebook och de stora nyhetsmedierna. Det har gått så pass långt att jag numera som regel får 100% på WaPos nutidsquiz varje gång jag gör det. 

Jag har dessutom börjat lyssna på podcaster (bara fem år efter alla andra), dock mest såna som handlar om amerikansk inrikespolitik. Just nu lyssnar jag på Pod Save America, Trumpcast, Lovett or Leave It samt Slate’s Political Gabfest. Lyssnade även just på första avsnittet av en podd som heter Slow Burn och handlar om Watergateskandalen, eftersom det känns läskigt relevant just nu.

Vad vill jag egentligen ha sagt med allt detta? Mest att om ni undrar varför jag inte bloggar så mycket just nu är det för att jag antagligen ligger i fosterställning i ett mörkt rum och skriker in i en kudde över sakernas tillstånd. Och att om ni har några tips på andra bra politiska poddar så tar jag gärna emot dem! (Gårdagens solnedgång för likes.)

7 Comments

 • Jenny

  Om du vill ha amerikansk politik från ett svenskt perspektiv kan jag tipsa om P1s USA-podden.

  Vill du ha europeisk politik lyssna på lite torrare Europapodden, också P1.

 • Ingrid

  Jag är precis likadan. För när Trumps presidentskap imploderar (och det kommer det att göra på ett eller annat sätt under den här mandatperioden) så vill jag inte missa en sekund av det historiska spektakel som kommer att inträffa. Så att scanna nyheterna maniskt ger mig en känsla av kontroll och hopp och det är så skönt att veta att andra gör likadant! Och visst blåser det upp till storm i och med Flynns erkännande? Here’s hoping.

  • Cinderalley

   Ja, verkligen! Såg någon på Twitter som la upp en bild på en julkalender igår där första luckan var en bild på Flynn. Så vi kan ju hoppas att resten av månaden innehåller fler av Trumps närmaste personer. Vore gött.

 • Jenny

  Jag ar precis en san som inte kollar pa nyheter eftersom tanken pa att kora huvudet in i ugnen och sla pa den borjar bli allt mer lockande ju mer nyheter jag laser/ser pa/lyssnar pa. MEN nu rakar jag ju vara gift med en javla nyhetsservice, som klockan 7 pa morgonen kliver ut ur badrummet och vacker mig med en “glad” “gissa vad Trump etc har gjort/sagt nu?” osv. Sa fast jag verkligen forsoker att halla mig ifran nyheter, sa ar det alltid nagon som ska komma med dem 😀 Men vad gor man. Forstar att folk ar oroliga och darfor haller koll pa saker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *